Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Sfinksa spodziewa się dalszego rozwoju sieci na rynku gastronomicznym

  • Autor: pm, portalspozywczy.pl
  • Data: 12-05-2014, 11:12
Prezes Sfinksa spodziewa się dalszego rozwoju sieci na rynku gastronomicznym
Sylwester Cacek, prezes Sfinksa

- W długim okresie wydatki konsumentów na gastronomię na pewno będą rosły, bo w tej gałęzi usług mamy do czynienia z postępującymi zmianami społecznymi. Coraz chętniej jadamy na mieście, a także coraz rzadziej organizujemy spotkania towarzyskie i rodzinne w domach. Te trendy są już zauważalne w dużych miastach, a i w mniejszych sytuacja zmierza w podobnym kierunku - mówi serwisowi portalspozywcy.pl, Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks SA.

Jak tłumaczy, sytuacja w branży gastronomicznej w tym roku będzie zależała w dużej mierze od ogólnej koniunktury gospodarczej i wzrostu PKB. - Ten czynnik jest istotnie skorelowany ze skłonnością Polaków do odważniejszego wydawania pieniędzy na przyjemności, a nie tylko na potrzeby - dodaje.

Zdaniem Sylwestra Cacka, trendy z poprzednich lat pozwalają spodziewać się dalszego rozwoju sieci w sektorze gastronomicznym. - Przybywa zarówno nowych marek, jak i placówek sieci już działających na rynku. Część z nich, jak w każdej branży, może nie przetrwać próby czasu, jednak można założyć że bilans i tak wyjdzie na plus - mówi.

Prezes Sfinksa zaznacza, że już ubiegły rok był dla branży gastronomicznej lepszy niż 2012, aczkolwiek nadal mało było znaków ożywienia gospodarczego, które sprzyja restauratorom. Na wyniki branży w zeszłym roku na pewno wpłynęła też przedłużająca się zima, która przeciągnęła się aż na początek drugiego kwartału. - Jednak nie brakowało też pozytywnych zjawisk - coraz mocniejsze są biznesy sieciowe i franczyza w gastronomii - dodaje Sylwester Cacek.

W Sfinksie w roku 2013 miało miejsce wiele wydarzeń, które pozytywnie wpływały na rozwój sieci. - Uruchomiliśmy 12 nowych restauracji, wśród których znalazły się trzy restauracje Chłopskie Jadło. Powróciliśmy również do prestiżowych lokalizacji, jak Galeria Krakowska czy Galeria Mokotów w Warszawie, a we Wrocławiu otworzyliśmy pierwszą wolno stojącą restaurację Sphinx. Systematyczna praca nad strukturą sieci, poprawą jakości i efektywności na wielu frontach przełożyła się na coraz lepsze wyniki Sfinksa - tłumaczy prezes.

Sfinks Polska zarządza 109 restauracjami na terenie Polski, w tym siecią 93 restauracji Sphinx.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 516) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH