Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes zarządu Sfinks: Mamy za sobą przełomowy rok

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 18-02-2016, 11:02
Prezes zarządu Sfinks: Mamy za sobą przełomowy rok
Sfinks: Zysk netto w wysokości 8,02 mln zł po 11 miesiącach

- 2015 rok przyniósł wiele ważnych zmian mających istotny wpływ na rozwój Sfinksa w kolejnych latach. Dzięki pozyskaniu kredytu refinansującego w Banku Ochrony Środowiska, spółka zyskała dodatkowe środki na rozwój - mówi Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska SA.

Sfinks Polska – spółka zarządzająca sieciami restauracji Sphinx, Chłopskie Jadło i WOOK – w ramach roku obrachunkowego trwającego od 1 stycznia 2014 r. do 30 listopada 2015 r., zaraportowała wyniki zaudytowane po 11 miesiącach 2015 r. W tym okresie przychody ze sprzedaży osiągnęły wartość 160,15 mln zł, zysk spółki na działalności operacyjnej wyniósł 10,60 mln zł, zysk netto 8,02 mln zł, zaś jednostkowy wynik EBITDA osiągnął wartość 18,46 mln zł. Jednocześnie spółka przekazała, że cały rok 2015 zakończyła przychodami ze sprzedaży w wysokości 175,92 mln zł. Po 11 miesiącach 2015 spółka miała już dodatnie kapitały własne na poziomie 5,75 mln zł.

- Spłaciliśmy kredyt w PKO BP, a w tym miesiącu uregulujemy zobowiązanie w ING. Już ta zmiana i rozłożenie rat kredytu do 2022 roku zapewniała nam środki stabilne na finansowanie rozwoju sieci. W roku 2015 włożyliśmy wiele wysiłku, aby mimo braku finansowania zewnętrznego uruchomić kilkanaście nowych restauracji. Powtórzenie tego w kolejnych latach mogłoby nie być możliwe. Tymczasem, dzięki podwyższeniu kapitałów poprzez emisję akcji o wartości 12,95 mln zł, co było warunkiem zawarcia umowy kredytowej w BOŚ, spółka zyskała dodatkowe środki na rozwój. W rezultacie, na bazie nowych założeń strategii przekazanych w listopadzie 2015 r. do 2020 będziemy mogli ze środków własnych uruchomić blisko 100 restauracji. Tylko w 2016 zamierzamy otworzyć ich 16 – komentuje Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska SA.

Na koniec 2015 r. Sfinks zarządzał 117 restauracjami. W minionym roku powstało 14 nowych restauracji Sphinx i jeden lokal Chłopskie Jadło. Wszystkie restauracje tworzone są z założeniem osiągnięcia ROI na poziomie min. 30 proc. Jednocześnie spółka kontynuuje działania ukierunkowane na zwiększanie sprzedaży i rentowności sieci, m.in. poprzez nowości w menu, działania marketingowo-promocyjne, zmianę wystroju wnętrz istniejących restauracji czy też stały nadzór nad jakością dań i obsługi klienta.

 - Zgodnie z tym założeniem rozwój sieci ma przekładać się na systematyczny wzrost naszych wyników finansowych. Patrząc na poziom przychodów, jaki osiągnęliśmy po 12 miesiącach 2015 roku, nie mamy obaw co do wywiązania się z prognoz. Niezależnie od niepewności związanej z planowanymi przez rząd zmianami, jaka panuje na rynku, chcemy zrealizować założenia strategii i osiągnąć w roku 2016 znacznie lepszy wynik niż w roku ubiegłym. Wszystko to pokazuje, że Sfinks zakończył z sukcesem okres restrukturyzacji, jest przewidywalnie rozwijającą się spółką, stojącą na zdrowych fundamentach, a wzrost skali działania będzie tylko umacniał naszą pozycję na rynku – dodaje Sylwester Cacek.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 746) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH