Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Przybywa restauracji w Polsce, choć to nie jest łatwy biznes

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 17-04-2012, 14:52

O tym, jak trudno z powodzeniem prowadzić biznes gastronomiczny wiedzą dziś już chyba wszyscy. Zarówno właściciele lokali, którzy doświadczają tych trudności na własnej skórze, jak i klienci, których świadomość w ostatnich latach znacząco wzrosła, głównie za sprawą popularnych programów telewizyjnych, prowadzonych przez znanych restauratorów. Mimo trudności, według danych Głównego Urzędu Statystycznego, restauracji w naszym kraju wciąż przybywa.

Jednocześnie z danych GUS, przytaczanych w "Raporcie 2011. Rynek Gastronomiczny w Polsce" wynika, że liczba placówek gastronomicznych w 2010 roku zmalała o blisko 3700, a w okresie ostatniego pięciolecia zamkniętych zostało ponad 20 tys. lokali.

Elżbieta Nowosad, współwłaścicielka obchodzącej w tym roku jubileusz 20-lecia krakowskiej restauracji Da Pietro przekonuje, że tajemnica sukcesu niekoniecznie leży jednak tam, gdzie wielu jej upatruje.

- Spora część właścicieli lokali gastronomicznych podchodzi do tematu w całkowicie niewłaściwy sposób. Porywają się na prowadzenie pubu czy restauracji, kierując się wyłącznie chęcią zysku, jednocześnie bardzo często nie mając większego pojęcia na temat złożonej specyfiki branży. Do zbudowania renomy lokalu i powiększającego się grona wiernej klienteli nie wystarczy dogodna lokalizacja czy świetne jedzenie. Aby restauracja odniosła sukces, a następnie mogła z powodzeniem funkcjonować przez długie lata, potrzeba czegoś więcej. I nie mam tu na myśli jakichś niebotycznych nakładów finansowych, bo te również nie są jeszcze gwarantem sukcesu - mówi.

Tajemnicy sukcesu w biznesie gastronomicznym Elżbieta Nowosad doszukuje się na innych polach. Analizując przypadek restauracji „Da Pietro", w pierwszej kolejności wymienia drugiego właściciela, Mirosława Jaxę-Kwiatkowskiego, z którym restaurację prowadzi wspólnie, nieprzerwanie od dwudziestu lat.

Krakowska restauracja Da Pietro w tym roku obchodzić będzie 20-lecie swojej działalności. Jest to najstarsza włoska restauracja i jedna z najdłużej istniejących w Krakowie. Mieści się w piwnicach Kamienicy Hetmańskiej na Rynku Głównym 17.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 472) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH