Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Restauracja na drzewie? Gastronomia chce być bliżej natury

  • Autor: materiał prasowy
  • Data: 21-07-2017, 14:22
Restauracja na drzewie? Gastronomia chce być bliżej natury
fot. mat. pras.

Świat pędzi i coraz częściej brakuje nam czasu na kontakt z naturą, spacer po lesie albo rozmowę z bliskimi osobami. Dlatego powstaje coraz więcej miejsc z duszą, gdzie kontakt z naturą, zdrowa żywność oraz możliwość spędzenia czasu z bliskimi jest absolutną podstawą. Wśród najciekawszych światowych trendów są teraz restauracje na drzewie, kocie kawiarnie albo naturalne klubokawiarnie dla dzieci.

Jedną z najbardziej znanych restauracji na świecie, która stawia na kontakt z naturą jest Yellow Restaurant Treehouse w Nowej Zelandii. Zaprojektowana przez Petera Eisinga i Lucy Gauntlett restauracja znajduje się… 10 metrów nad ziemią, na 40-metrowej sekwoi. Cała konstrukcja zaprojektowana jest w taki sposób, że goście siedzący przy stole mogą jednocześnie cieszyć się pięknymi widokami oraz blaskiem promieni słonecznych. Wszystko to sprawia, że rezerwacji trzeba dokonywać z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem.

Twórcy nowych punktów na gastronomicznej mapie świata nie zapomnieli także o miłośnikach futrzaków. Najlepszym tego dowodem są coraz popularniejsze „kocie” kawiarnie. Pierwsza tego typu kawiarnia, czyli Cat Flower Garden, powstała w 1998 roku na Tajwanie i właśnie Azja uznawana jest za kolebkę tego typu miejsc. Jednak od lat 90. takie lokale zadomowiły się m.in. w Australii, Stanach Zjednoczonych, a także Austrii, Węgrzech, Francji, Danii, Litwie czy w końcu w Polsce. W 2015 roku powstała „Kociarnia” w centrum Krakowa, a potem pojawiały się kolejne lokale w innych miastach – w Trójmieście, Warszawie czy Lublinie. 

Towarem deficytowym staje się też zdrowa, naturalna żywność. Najlepszym na to dowodem są powstające jak grzyby po deszczu restauracje czy bistra, w których serwowane jest zdrowe, nieprzetworzone jedzenie. „Jesteś tym co jesz” brzmi dewiza jednej z tego typu restauracji, która znajduje się w Białymstoku. Twórcy stawiają na wykorzystywanie naturalnych składników, sezonowych produktów, naturalnej oliwy, świeżo wypiekanego chleba czy różnego rodzaju polepszaczy albo konserwantów.

W te trendy wpisuje się klubokawiarnia Polana, która otwiera się już w sierpniu w warszawskim Miasteczku Wilanów. Będzie stanowiła połączenie restauracji, sali zabaw dla dzieci oraz miejsca spotkań mieszkańców Wilanowa i nie tylko. Ponadto, będzie ją wyróżniał ekologiczny charakter wystroju wnętrza.

- Wnętrze Polany będzie zdobił żywy mech czy konstrukcje drzew, w których najmłodsi odnajdą liczne kryjówki i zakamarki. Zależy nam na tym, żeby rozbudzać w naszych najmniejszych gościach nie tylko miłość do natury, ale także ciekawość świata. Stawiamy na zdrową, prostą kuchnię, która ucieszy dorosłych i dzieci. Chcemy żeby Polana stała się miejscem, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie. Dzieci dobrą zabawę i miejsce do wyciszenia się, dorośli przestrzeń do rozmowy oraz spokojnego wypicia kawy – mówi Małgorzata Kulanica, pomysłodawczyni oraz właścicielka Polany. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 477) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH