Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Restauracje hotelowe zmieniają menu na sezonowe, lokalne i fit

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 27-02-2018, 13:02
Restauracje hotelowe zmieniają menu na sezonowe, lokalne i fit
fot. materiały prasowe

Restauracje hotelowe, kiedyś kojarzone z prostym jedzeniem, bądź sztampową masówką, dzisiaj są na najwyższym poziomie.

Produkty sezonowe

Świadomy dobór produktów i regularnie modyfikowane menu restauracyjne to szansa na pozytywne zaskoczenie hotelowych gości. Korzystanie z produktów sezonowych oznacza świeżość przygotowywanych dań oraz możliwość autorskich kompozycji szefa kuchni.

- Kiedyś przez cały rok klienci żądali bigosu, żuru i schabowego. Teraz częściej zwracają uwagę, że w ciepłych miesiącach warto jeść lżej, a zimą wybiera się cięższe potrawy. Regularnie i z wyprzedzeniem czasowym zaczynamy przygotowania do kolejnych sezonów. Przy czym nie są one jednoznaczne z kolejnymi porami roku, a z kalendarzem występowania warzyw i owoców. Dzięki temu możemy naszym gościom nie tylko zaproponować dania ze świeżych produktów, ale również tych, które na rynku są przez ograniczony cyklem czas, jak na przykład szparagi - mówi Alina Iwanicka z hotelu Aroma Stone w Sycowie - Wiosną polecamy odżywcze wariacje sałatkowe i naszą ofertę skierowaną do ludzi aktywnych oraz tych, którzy po okresie zimowego zastoju potrzebują dobrej energii.  

Lokalne produkty i dania kuchni świata

Po drugie, przywiązujemy wagę do produktów lokalnych. Polska tradycja kulinarna jest bogata, a każdy region może poszczycić się zapleczem rolniczym. Nie inaczej jest z Dolnym Śląskiem. - Dostęp do świeżych, zdrowych, nieprzetworzonych produktów jest dużą wartością w pracy w kuchni - wskazuje Alina Iwanicka - W codziennych działaniach kierujemy się priorytetem jakości i smaku. Wspieramy przy tym lokalnych dostawców i zyskujemy podwójnie: rodzime farmy działają w najlepsze, a my z pełną świadomością oferujemy gościom jakość: warzywa, owoce i nabiał. Pamiętajmy przy tym, że produkt to baza, jego właściwa obróbka to już umiejętności kucharzy.

Kuchnia fit dla aktywnych, czyli oferta niestandardowa

Po trzecie, coraz częściej jesteśmy fit. Zbilansowana dieta, dopasowana do potrzeb konkretnej osoby pod względem kaloryczności oraz oferowana w różnych wariantach energetycznych, to propozycja dla tych, którzy szczególną uwagę poświęcają zdrowiu. - Zdrowa kuchnia to jeden z naszych priorytetów - podkreśla Alina Iwanicka - niezależnie od tego, czy przygotowujemy dania z karty czy też w ramach oferty fit, choć tu szczególnie dbamy o wskaźnik kaloryczny. Jednocześnie korzystający z dań dietetycznych nie mogą być poszkodowani, że są one mniej smaczne niż tradycyjne, a to już jest pole dla naszych umiejętności i kreatywności.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (14 109) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.