Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Restauracje IKEA kuszą wegetarian i wegan

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 08-09-2017, 10:03
Restauracje IKEA kuszą wegetarian i wegan
fot. shutterstock

Od 1 września 2017 roku Swissweg, szwajcarski oddział V-Label, europejskiego oznaczenia dla wegetarian i wegan, przyznał certyfikaty wybranym daniom we wszystkich restauracjach IKEA w Szwajcarii. Symbol V-Label gwarantuje, że dany produkt lub potrawa zostało sprawdzone pod kątem obecności substancji pochodzenia zwierzęcego na każdym etapie produkcji. IKEA w Szwajcarii jest pierwszym oddziałem, który wprowadza w swoich restauracjach certyfikację V-Label licząc, że docelowo obejmie ona wszystkie kraje,
w których dostępne są salony szwedzkiej firmy meblowej.

Od 1 września br. dziewięciu restauracjom IKEA w Szwajcarii nadano certyfikaty V-Label.
Od dziś fani kuchni roślinnej znajdą w nich co najmniej jedno danie wegańskie i dwa dania wegetariańskie. Oferta wegańska będzie również uzupełniona o desery. Wszystkie będą oznakowane grafiką V-Label.

Czytaj też: Wegańskie czy niewegańskie klopsiki w IKEA?

 – Żywność wegańska to społeczny mega trend, który staje się coraz popularniejszy. Cieszymy się, że IKEA, firma, której wizją jest tworzenie lepszego życia wielu ludziom oraz zwracająca uwagę na ekologię i aspekty społeczne, poszerza menu w swoim restauracjach o dania wegańskie. Mamy nadzieję, że za przykładem oddziału szwajcarskiego pójdą też inne rynki, w tym Polska – mówi Przemysław Chojnicki koordynator ds. przyznawania praw licencyjnych do posługiwania się znakiem V-Label na terenie Polski.

V-Label to rozpoznawalny i uznany na świecie symbol certyfikujący produkty i usługi przeznaczone dla wegetarian i wegan. Po raz pierwszy został zastosowany ponad 20 lat temu w Szwajcarii. Certyfikacji podlegają produkty spożywcze, kosmetyki, usługi oraz punkty gastronomiczne. Istnieją dwa rodzaje etykiet – V-Label VEGETARIAN, obejmująca produkty mogące zawierać mleko i jego pochodne, miód oraz jaja (z wyłączaniem jaj z chodu klatkowego), i V-Label VEGAN – dla produktów niezawierających żadnych składników zwierzęcych, w tym również mleka.

Obecnie oznaczenie V-Label wykorzystywane jest na ok. 10 tys. produktach w 39 krajach, m.in. w: Austrii, Niemczech, Szwajcarii, Belgii, Francji, Holandii i we Włoszech. Na terenie Europy V-Label przyznaje Europejska Unia Wegetariańska (EVU). Od września 2016 roku o certyfikację tym międzynarodowym znakiem towarowym ubiegają się polscy przedsiębiorcy z branży spożywczej, a od kwietnia br. - producenci kosmetyków oraz produktów higienicznych. W maju tego roku ruszyła certyfikacja usług oraz punktów gastronomicznych.

Czytaj też: Polscy producenci żywności przychylni wegetarianom i weganom. Rośnie zainteresowanie certyfikatem V-Label

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 477) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH