Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Restauracje Sphinx z nowościami autorstwa Samar Khanafer

  • Autor: portalspozywczy/pr
  • Data: 21-02-2017, 11:40

„Kofta, za’atar i daktyle” to propozycja sześciu dań inspirowanych bliskowschodnimi smakami autorstwa Samar Khanafer, ekspertki kuchni libańskiej. W tym roku dania w ramach wkładek z nowościami oparte będą na jej autorskich przepisach. Pierwsza z nich, oferta „Kofta, za’atar i daktyle”, dostępna będzie w całej sieci Sphinx od 22 lutego do końca kwietnia.

W ofercie „Kofta, za’atar i daktyle”, która wchodzi do restauracji Sphinx w lutym, znalazły się trzy przystawki oraz trzy dania główne. Spośród tych pierwszych goście mogą zamówić m.in. krem z czerwonej soczewicy. Ta rozgrzewająca zupa przygotowywana jest z dodatkiem pomidorów i papryki oraz doprawiona kuminem i mieszanką 7 libańskich przypraw. Wśród przystawek jest też manouche z za’atarem i serem, czyli wypiekany na miejscu libański chlebek z przyprawą za’atar i serem mozzarella podawany z sałatką oraz hummus z buraczkami i baba ganoush, czyli dwie popularne bliskowschodnie pasty - z ciecierzycy z dodatkiem buraka oraz z pieczonych bakłażanów, serwowane z bułką pita.

Dania główne to m.in. shish taouk - grillowane kawałki kurczaka marynowane w jogurcie, doprawione mieszanką 7 libańskich przypraw, podawane z grillowanymi warzywami (cukinia, papryka, bakłażan, cebula czerwona), sosem i frytkami. Wielbiciele shoarmy mogą spróbować jej nowej odsłony, czyli shoarmy wołowej na hummusie z buraczkami, która jest serwowana z sałatką tabbouleh. W menu nowości znalazła się też kofta wołowa z ciecierzycą i daktylami. Jest to grillowane mięso wołowe, doprawione mieszanką 7 przypraw libańskich, duszone w sosie pomidorowym z ciecierzycą i daktylami, podawane z kaszą kuskus i sałatką.

Samar Khanafer, której autorstwa są nowości sieci Sphinx to pół Polka, pół Libanka. Jest ekspertką od kuchni bliskowschodniej w Polsce, autorką kulinarnego bestsellera pt. „Hummus, za'atar i granaty”. Samar Khanafer na co dzień pisze bloga blogSamar.com.

Sfinks Polska zarządza 111 restauracjami na terenie Polski, w tym siecią 95 restauracji Sphinx (segment casual dining), 13 restauracjami Chłopskie Jadło (segment premium) i 2 restauracjami WOOK (segment casual dining), a także pubem Bolek w Warszawie. Pod względem wielkości sprzedaży oraz liczby restauracji, Sphinx jest największą w Polsce siecią typu casual dining. Sfinks Polska jest jednocześnie trzecią pod względem przychodów firmą gastronomiczną w Polsce.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 398) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH