Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Restauratorzy zainteresowani trendem wege

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 07-07-2016, 16:47
Restauratorzy zainteresowani trendem wege
fot. shutterstock.com

Z danych firmy Makro Cash&Carry wynika, że z roku na rok rośnie liczba osób deklarujących odwiedzanie restauracji serwujących dania wegetariańskie, wegańskie oraz produkty bio i eko. Ten trend dostrzegają dystrybutorzy żywności do sektora HoReCa.

Przeanalizowaliśmy trzy ostatnie raporty „Polska na Talerzu” przygotowane przez Makro Cash&Carry. Wynika, że nich, że w 2014 roku jedynie 0,5 proc. badanych deklarowała, że najczęściej jada w restauracjach serwujących kuchnie wegetariańską i/lub wegańską. Już w 2015 roku, w tymże samym raporcie, 4 proc. badanych zadeklarowało, że najbardziej lubi jadać w restauracjach z kuchnią wegetariańską (wśród nich głównie kobiety), 3 proc. preferuje restauracje serwujące dania bio/eko (przeważnie alergicy), a 1 proc. – woli restauracje wegańskie. - Lokale z kuchnią wegetariańską, wegańską lub eko/bio, mimo że modne, to nie są jeszcze tymi najczęściej odwiedzanymi – stanowią pewną niszę dla konkretnych odbiorców – np. dla lepiej wykształconych czy osób mających alergie – czytamy w raporcie „Polska na Talerzu 2015”.

To samo badania, ale już z 2016 r. pokazało, że tendencja jest wzrostowa. Na pytania „Jakiego rodzaju kuchni zdarza się Pan(i) próbować?”, 17 proc. badanych odpowiedziało, że są to dania wegetariańskie, 9 proc. – bio/eco, a 8 proc. – dania wegańskie. - Jedynie 9 proc. respondentów przyznaje, że prowadzi styl życia związany z wegetarianizmem, weganizmem bądź frutarianizmem. Generalnie jest to domena osób młodych oraz osób pochodzących z największych miast powyżej 500 tysięcy mieszkańców (14 proc. należy do którejś z grup). Co ciekawe osoby mające określone powyżej preferencje żywieniowe pijają dziennie dużo więcej kawy i herbaty niż przeciętny polski internauta. Deklarują też, że w ciągu tygodnia „roboczego” wydają zazwyczaj ponad 100zł na posiłki poza domem – czytamy w tegorocznym raporcie Makro.

Wzrost zainteresowania tego rodzaju kuchnią powoduje, że wielu restauratorów – jeśli nawet nie zmienia całkowicie profilu swojej działalności – to świadomie dodaje do menu dania wegańskie czy wegetariańskie lub potrawy przygotowane z ekologicznych składników albo z użyciem produktów prozdrowotnych. To spore wyzwanie także dla dystrybutorów żywności do placówek HoReCa, aby zapewnić im odpowiednią ofertę tychże produktów.

Makro deklaruje, że stale poszerza ofertę produktów do przygotowania dań wegańskim i wegetariańskich. Swoje nowości oraz inspiracje kulinarne firma przedstawiła podczas organizowanego cyklicznie spotkania dla przedstawicieli branży – „Szef dla szefów”.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH