Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Robert Sowa: Gastronomia to nigdy niekończąca się historia, cały czas musimy się rozwijać

  • Autor: PAP Life
  • Data: 06-03-2017, 08:43
Robert Sowa: Gastronomia to nigdy niekończąca się historia, cały czas musimy się rozwijać
Robert Sowa, fot.: Facebook/N31 restaurant&bar by Robert Sowa

– Jakość gastronomii w Polsce generalnie oceniam bardzo dobrze. Chciałbym, żeby inne dziedziny życia w naszym kraju tak dobrze się rozwijały - zwłaszcza, jeżeli mówimy o usługach – powiedział PAP Life szef kuchni Robert Sowa.

Laureat zeszłorocznej edycji konkursu "Warszawa od kuchni" będącego akcją rekomendującą stołeczną gastronomię, przyznaje, że w tego typu konkursach wcale nie chodzi o rywalizację - kluczowym jest pomysł na siebie oraz specyfika lokalu: –Chodzi o to, żeby lokale gastronomiczne miały możliwość być podsumowane, poddane ocenie jurorów czy gości, bo wtedy można wyciągać wnioski. Jeśli restaurator będzie żył w błogiej nieświadomości, że jest super, w kuluarach można zastanawiać się, kiedy wreszcie zamknie restaurację. Niestety, gastronomia to jest nigdy niekończąca się historia, cały czas musimy się rozwijać, podglądać, zwracać uwagę na mody, jakie funkcjonują wśród społeczeństwa – tłumaczy.

Przekonuje też, że dbałość szefów kuchni o jakość serwowanych w restauracji dań, podążania za trendami i całej tej gastronomicznej otoczki jest z korzyścią dla każdego gościa. Co więcej, na plus jest również mnogość pojawiających się na gastronomicznej mapie lokali.

 –W dzisiejszych czasach, gdzie tych restauracji jest kilkanaście - tajska, chińska, japońska, polska, etniczna - i to o różnym standardzie, każdy stara się robić coś ciekawego. Owszem, jest miejsce dla każdego, nawet dla takiego przysłowiowego polskiego schabowego, z dobrej wieprzowiny, dobrze przygotowanego, w dobrej bułce, dobrym wiejskim jajku i smalcu, na którym zostanie usmażony. To już świętej pamięci Maciej Kuroń mawiał, że jak jeść schabowego to uczciwego. Tak to powinno wyglądać, nie robimy tego codziennie, więc żaden diabetolog nic nam z tego powodu nie powie – przekonuje Sowa.

Sowa przekonuje, że właśnie dlatego ma swoich rolników, który dostarczają mu ziół i sezonowych warzyw, kupuje w sprawdzonych sklepach, w których wie, że dostanie świeże produkty, ma dostawcę świeżych ryb, współpracuje z jednym z głównych dostawców wina, który robi szkolenia dla kelnerów z sommelierem, w zależności od dania zmienia też porcelanę. "Mam taką możliwość i to czynię, bowiem uważam, że to jest clue całej sprawy" - kwituje restaurator. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Daniel Jałosiak 12-03-2017, 13:11:
Uczciwość i autentyczność to oczywiste fundamenty każdego biznesu, nie tylko gastronomicznego. W pełni zgadzam się w tym zakresie z Panem Robertem. Wywiad znakomity. Warto profesjonalizować rynek gastronomiczny, bo będzie to z korzyścią dla każdego, również klientów.

Ostatnio natknąłem się na pracę dziewczyn z MADE Solutions - wydaje mi się, że warto przyjrzeć się ich działalności na www.maderestaurant.pl

Pozdrawiam
Daniel Jałosiak

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH