Ruszyła Mihiderka w Galerii Katowickiej
Kuchnia roślinna coraz śmielej wchodzi do food courtów. W Galerii Katowickiej pojawił się właśnie koncept Mihiderka.

Mihiderka to koncept działający od końca 2015 r. Pierwszy lokal powstał w Gliwicach. Obecnie działają także punkty pod tą marką w Zabrzu, Krakowie i Katowicach.
- W listopadzie 2015 otworzyliśmy w Gliwicach naszą pierwszą Mihiderkę. Następna pojawiła się w M1 Zabrze (według nas pierwsze stoisko ze 100% kuchnią roślinna w Centrum Handlowym w Polsce), kolejną w Krakowie, a teraz otworzyliśmy naszą czwartą Mihiderkę w Galerii Katowickiej (według nas pierwszy lokal ze 100% kuchnią roślinną w strefie food court Galerii Handlowej). Planujemy otwieranie kolejnych lokali - wymienia Marcin Krysinski, twórca konceptu.
Jak przyznaje, w Polsce od kilku lat widać coraz większe zainteresowanie kuchnią roślinną. - W sklepach mamy już mnóstwo różnych rodzajów mleka roślinnego (sojowe, migdałowe, orzechowe, owsiane, kokosowe…), gotowego hummusu, zup, szybkich dań wegańskich - także produkowanych przez firmy kompletnie niekojarzące się z tego rodzaju jedzeniem. Co ciekawe, jest już nawet do kupienia wegański ser żółty (nawet o smaku parmezanu), którego cena spadła do poziomu normalnej ceny sera mozzarella. Można kupić śmietanę roślinną do zup, ubijania itd. Dostępne są "wędliny" roślinne – zazwyczaj z soi. Coraz więcej piekarni oferuje pieczywo bez jakichkolwiek składników odzwierzęcych (nawet do chleba i bułek nie dodaje się smalcu czy mleka), ba! jedna z firm piekarsko-cukierniczych w Warszawie wprowadziła do swojej stałej oferty pączki wegańskie! To wszystko są dowody na to, że zainteresowanie jedzeniem roślinnym/wegańskim stale rośnie i zostało już zauważone przez dużych graczy na naszym rynku - mówi serwsowi portlaspozywczy.pl.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.