REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rynek restauracyjny w Polsce nadal jeszcze nie jest nasycony

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 31-08-2016, 13:34
Rynek restauracyjny w Polsce nadal jeszcze nie jest nasycony
fot. shutterstock

- Rynek restauracji w Polsce nadal nie jest całkowicie nasycony, choć stał się dużo bardziej wymagający niż jeszcze kilka lat temu. Restauracja bez autorskiej myśli przewodniej i zaangażowania już się nie obroni. Natomiast na restauracje koncepcyjne jest miejsce w każdym dużym mieście w Polsce. Na potencjał rynku ma wpływ fakt, że Polacy coraz częściej jedzą poza domem i wydają w restauracjach coraz więcej pieniędzy - mówi Marcin Wesołowski, kierownik gastronomii wrocławskiego hotelu DoubleTree by Hilton, odpowiedzialny za OVO Bar & Restaurant.

REKLAMA

Czego oczekują Polacy jadający w restauracjach?

– Już nie tylko smacznego jedzenia, lecz również wysokiej jakości obsługi, a także przyciągającej atmosfery. Dlatego pomysł na restaurację to nie tylko kuchnia, choć jakość dań jest najważniejsza. Istotne są wszystkie detale, jak światło, design wnętrz czy muzyka. Kluczowy jest w tym klimat stwarzany przez obsługę. Klienci oczekują, że kelner ich rozpozna i potrafi opowiedzieć o tym, skąd pochodzi mięso czy warzywa w potrawie. Restauracja powinna oferować dziś więcej wrażeń, które stanowią wartość dodaną do jedzenia - mówi Marcin Wesołowski.

Jego zdaniem na rynku restauracji widoczne są obecnie dwa wiodące trendy. – Pierwszy z nich jest kuchnia fine dining, opierająca się na menu degustacyjnym. W tym kierunku idą restauratorzy mierzący w gwiazdki Michelin. Drugi trend to kuchnia typu comfort food, szybka, z niewielkimi porcjami, ale przede wszystkim niebanalna. Różne pomysły na restauracje tego rodzaju łączy trend na zdrowe jedzenie, w tym także slow food, wegetariańskie czy bezglutenowe. Ciekawym zjawiskiem są autorskie food trucki. Powstają jak grzyby po deszczu i coraz częściej oferują jedzenie wysokiej jakości - dodaje Marcin Wesołowski. 

Jak zmienia się polska kuchnia w restauracjach?

– Coraz większą popularnością cieszą się produkty regionalne. Chętniej korzystamy również z wyrobów manufaktur wytwarzających tradycyjnymi metodami sery czy pieczywo. Cały czas odkrywamy składniki, które jeszcze dla naszych babć były w kuchni czymś zwyczajnym, a później zostały zapomniane. Stąd kariera na przykład kremów lub chipsów z topinamburu. Inne produkty tego typu to jarmuż czy szczawiki zajęcze. Na naszych oczach tworzy się nowa polska kultura kulinarna, udanie i pomysłowo nawiązująca do tradycji - zapewnia ekspert.

 

 

 

 

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • iga poznań 17-10-2016, 10:16:
Myślę, że różnorodne gusta kulinarne wśród Polaków sprawiają, że ciężko będzie mówić o przesyceniu branży gastronomicznej. Prawdą jest, że jakość jedzenia oraz atmosfera i wystrój lokalu to najistotniejsze elementy tworzące restaurację. Dlatego też mimo iż prowadzę biznes we franczyzie z Holly Powder, uważam kogo zatrudniam do obsługi klientów. Nie może być to osoba, która nie lubi tego co robi i siedzi w lokalu 8 godz jak za karę. Dobry kontakt z klientem to jeden z kluczowych elementów, który decyduje o tym, czy wróci on jeszcze do restauracji. Serwując najlepszego panierowanego kurczaka w okolicy, dbam również o to, aby goście restauracji mieli zapewnioną dobrą i kompetentną obsługę. :)

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (22 870) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH