Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Sieć Chłopskie Jadło stawia na dania regionalne

- Każdy z regionów ma swoje tradycyjne dania, za którymi szczególnie przepadają jego mieszkańcy i często szukają ich w naszych lokach. Postanowiliśmy we współpracy z szefami kuchni poszczególnych restauracji zróżnicować nasze menu. Karty regionalne z nowymi propozycjami w menu to również doskonała okazja dla turystów odwiedzających różne miasta Polski, by poznać i spróbować zupełnie nowych smaków – mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, do której należy sieć Chłopskie Jadło.

Chłopskie Jadło, restauracje zarządzane przez Sfinks Polska, wprowadziły ofertę „Szef kuchni poleca”. Zawiera ona propozycje dań, przygotowane przez szefów kuchni poszczególnych lokali, uwzględniających regionalne smaki. Nowa wkładka jest dostępna we wszystkich lokalach Chłopskie Jadło.

Akcent regionalny charakteryzują m.in. przystawki z restauracji w Bielsku Białej. Są to: bacówka, czyli trzy sztuki grillowanego oscypka z żurawiną oraz kwaśnica - zupa z kapusty kwaszonej z dodatkiem borowików i żeberka. Szef kuchni Chłopskiego Jadła we Wrocławiu proponuje natomiast na przystawkę pasztet z królikiem, podawany z żurawiną oraz pajdą chleba z masłem.

Spośród dań głównych goście krakowskich restauracji - przy ul. Św. Jana i przy ul. Św. Agnieszki mogą skosztować niecki krakowskiej, czyli bogatego zestawu różnych rodzajów mięs, sera góralskiego z żurawiną i pierogów podawanych z ziemniakami na dwa sposoby i warzywami lub surówkami do wyboru. W restauracji przy ul. Grodzkiej w Krakowie w ofercie „Szef kuchni poleca” znalazła się m.in. tradycyjne flaki wołowe.

Farszynki mazurskie to z kolei propozycja szefa kuchni olsztyńskiej restauracji Chłopskie Jadło. Są to smażone ziemniaczane bułeczki z mięsnym farszem, surówką z białej kapusty i sosem koperkowym.

Podpoznańskie Chłopskie Jadlo postawiło na pyry. Szef kuchni restauracji w Luboniu podaje je z jajkami sadzonymi oraz mizerią. W Poznaniu natomiast, w restauracji przy ul. Fredry, do karty zostały włączone pierogi z paśnika z pieca, pieczone z wołowiną, wieprzowiną, fasolą, pomidorami, kukurydzą, papryką, czosnkiem, serem i papryczkami chili oraz pierogi pikantne z pieca z wołowiną, pomidorami, ogórkiem, ostrymi papryczkami i pepperoni. W restauracji w Głogoczowie szef kuchni przyrządza pstrąga smażonego w całości z dodatkiem cytryny oraz masła czosnkowego i serwuje z wybranym sosem, ziemniakami lub kaszą oraz warzywami lub surówką.

W Warszawie szef kuchni lokalu w Galerii Mokotów wyróżnił w menu stek z rostbefu z polskiej wołowiny, który jest podawany z masłem czosnkowym, sosem, ziemniakami lub kaszą. Wśród nowości Chłopskiego Jadła w centrum handlowym Factory Annopol znajduje się stek z czarnego wołu, podawany z masłem czosnkowym lub rozmarynowym, które nadaje mu wyjątkowego smaku. Z kolei w warszawskiej restauracji przy pl. Konstytucji szef kuchni zaproponował stek z polędwicy wołowej z pieczonymi ziemniakami, sałatką wiosenną oraz sosem z zielonego pieprzu. W restauracji w Bydgoszczy również pojawiły się nowe dania, w tym kaczka pieczona z jabłkami, żeberka po chłopsku czy tradycyjny polski bigos z mięsem, suszoną śliwka i grzybami, podawany w chrupiącym chlebie.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Chłopskie Jadło RSS ALERT    /    Dorota Cacek RSS ALERT    /    kuchnia regionalna RSS ALERT    /    restauracje RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.215.159.156
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.