Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska ma sześciu nowych członków

  • Autor: PAP
  • Data: 11-07-2017, 17:25
Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska ma sześciu nowych członków

6 obiektów gastronomicznych, producentów żywności i przetwórców dołączyło we wtorek do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, której celem jest promocja żywności regionalnej najwyższej jakości. Obecnie sieć w regionie liczy 124 członków.

Sieć zrzesza producentów, przetwórców, restauratorów, którzy wytwarzają i sprzedają regionalne produkty oraz dania sporządzone na bazie wysokiej jakości lokalnych surowców w oparciu o tradycyjne receptury. Członkowie tego zrzeszenia otrzymują certyfikaty, które potwierdzają jakość oferowanych produktów.

"W Wielkopolskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego możemy pochwalić się szeroką gamą i produktów i producentów, a także restauratorów. Członkami sieci są zarówno producenci nabiału, jak i produktów mięsnych, miodów, nalewek, a także wina czy miodówki" - mówił we wtorek wicemarszałek województwa wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

Dodał, że członkostwo w Sieci niesie za sobą bardzo wiele korzyści. "Przede wszystkim bardzo mocno promujemy znak Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski i na to przeznaczamy bardzo duże środki. Posiadacze tego certyfikatu należą do grona, które wyróżnia się w sposób naprawdę szczególny, i który możemy promować i pokazywać" - podkreślił Grabowski.

Jak tłumaczył, aby zostać członkiem Sieci należy wykazać - w przypadku producentów - "że to co produkują, jest na bazie tradycyjnych przepisów, że nie ma chemii. Podobnie w przypadku restauracji - także zwracamy uwagę, czy serwowane są w menu produkty regionalne".

Wśród nowych członków sieci jest przedsiębiorstwo produkujące naturalne soki Frankfood sp. z o.o., Gospodarstwo Pasieczne Bednarek "Notecki Miód" posiadające niemal 150 uli, Gospodarstwo Rolno-Warzywne Szymon Bednarek specjalizujące się w produkcji kiszonej kapusty.

Certyfikat otrzymało też Gospodarstwo Agroturystyczne Pałac Popowo Stare oraz Dom Restauracyjny Pałacowa Spiżarnia Pałacu Popowo Stare. Specjalnością kuchni pałacowej w Popowie Starym są ryby oraz drób; gęsi, kaczki i drobiowe pasztety.

"Certyfikat oznacza dla nas w pewnym sensie nobilitację. Jest to potwierdzenie wielu lat pracy nad pielęgnacją tradycji, nad łączeniem kuchni tradycyjnej z nowymi pomysłami, a także nad pielęgnowaniem tego, co w Polskiej kulturze piękne i smaczne. Są to lata pracy, nie tylko jednego pokolenia, która przynosi efekty" - powiedział Filip Błoch, przedstawiciel Gospodarstwa Agroturystycznego Pałac Popowo Stare.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 467) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH