Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Śniadania Polaków: Co, jak, czym i gdzie?

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 19-07-2017, 10:40
Śniadania Polaków: Co, jak, czym i gdzie?
fot. materiały prasowe

Czy śniadanie to dla Polaków najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Jak, gdzie i co jemy? Czy w weekendy na przygotowanie i spożywanie śniadań poświęcamy więcej czasu? Marka Black Red White zapytała Polaków o ich zwyczaje śniadaniowe oraz sprawdziła jak, z kim i gdzie spożywamy swój pierwszy posiłek. Jemy w kuchni, salonie, w łóżku i w samochodzie...

Aż 96% ankietowanych deklaruje, że zdarza im się jeść śniadania w domu, a 88% zgadza się ze stwierdzeniem, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie zmienia to jednak faktu, że nie mamy wiele czasu na jego przygotowanie i spokojne zjedzenie w rodzinnym gronie.  

57% osób codziennie spożywa śniadania w domu, a 27% deklaruje, że pierwszy posiłek je w domu tylko w weekendy i dni wolne od pracy – wtedy, gdy można poświęcić więcej czasu na jego przygotowanie. Jak ważne jest dla nas jedzenie śniadań w domu? Aż 55% osób biorących udział w ankiecie deklaruje, że to dla nich zdecydowanie ważne, zaś dla 33% raczej ważne.

Śniadaniowe zwyczaje różnią się w zależności od dnia tygodnia. W dni pracujące na przygotowanie i zjedzenie śniadania nie poświęcamy więcej niż 20 minut (35% ankietowanych poświęca mniej niż 10 minut, zaś 46% - maksymalnie 10-20 minut). W weekendy na przygotowanie i jedzenie przeznaczamy średnio ponad 10 minut więcej niż w dni pracujące. Aż 35% osób poświęca od 20 do 30 minut na weekendowe śniadania, zaś 32% od 10 do 20 minut.

Z powodu porannego pośpiechu aż 54% Polaków jada śniadania samotnie, a aż 88% samodzielnie je przygotowuje. Jeśli jednak nie siadamy do posiłku w pojedynkę, w dni pracujące najczęściej towarzyszą nam: partner (35%) i dzieci (31%). Z kolei jedząc poza domem w ponad 50% przypadków czas ten spędzamy w gronie swoich współpracowników.

Aż 44% ankietowanych śniadania je w kuchni (w dni pracujące), ale blisko 32% osób w dni wolne od pracy je pierwszy posiłek w salonie (w tygodniu w salonie je jedynie 19% ankietowanych). Jak zmienia się wybór przestrzeni, w której jemy, w zależności od tego, czy danego dnia pracujemy, czy nie?  

W weekendy i dni wolne zdecydowanie częściej jemy śniadanie w jadalni, salonie i pokoju dziennym niż w kuchni. Co ciekawe, sporo osób deklaruje, że w dni pracujące zdarza im się jeść śniadanie w samochodzie, w drodze do pracy, lub – po prostu – „w biegu”.

Gdzie najczęściej siadamy, jedząc śniadania na co dzień i w weekendy? W dni pracujące preferujemy jedzenie przy stole (67%), siedząc na krześle (55%). Chociaż aż 21% osób pierwszy posiłek spożywa na kanapie. Co ciekawe, 14% osób deklaruje, że śniadania spożywa przy stoliku kawowym. W dni wolne zdecydowanie preferujemy jedzenie śniadań na kanapie (20%). Niektórzy śniadania jedzą, siedząc na pufie, łóżku, podłodze lub – po prostu – trzymając talerz na kolanach. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 834) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH