Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Szereg nieprawidłowości w wielu pomorskich placówkach gastronomicznych

  • Autor: WIIH w Gdańsku
  • Data: 12-06-2014, 11:22

Zawyżanie należności, używanie do produkcji przeterminowanych środków spożywczych, brak właściwej informacji w cennikach (jadłospisach), używanie tłuszczów smażalniczych niewłaściwej jakości i inne nieprawidłowości stwierdziła Inspekcja Handlowa w Gdańsku podczas kontroli przeprowadzonych w II kwartale bieżącego roku.

Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Gdańsku od kwietnia do maja 2014 r. przeprowadził 24 kontrole placówek gastronomicznych na terenie Trójmiasta, Słupska, Lęborka, Ustki i Bytowa. Nieprawidłowości stwierdzono w większości kontrolowanych placówek gastronomicznych.

W 2 przypadkach pobrano wyższą należność o 8,10 zł i 3,50 zł. I tak na przykład w jednej z restauracji Trójmiejskich za zakupione 2 szklanki whisky a 80 ml/18 zł, po przemierzeniu okazało się, że w szklankach znajdowało się łącznie 124 ml zamiast ilości deklarowanej 160 ml, tj. mniej o 35 ml o wartości 8,10 zł.

W 10 kontrolowanych placówkach naruszono przepisy dotyczące uwidaczniania cen, nieprawidłowości polegały na braku daty wystawienia cennika oraz braku określenia ilości nominalnych wyrobów wyrażonych w legalnych jednostkach miary, tj. głównego składnika dania - mięsa, drobiu, ryby czy też dodatków uzupełniających - deserów, przystawek.

W jednej z kontrolowanych restauracji stwierdzono brak segregacji żywności w urządzeniach chłodniczych. W związku z ww. produkty narażone były na przenikanie zapachów.

W 5 z kontrolowanych restauracji stwierdzono przechowywanie, stosowanie przyrządów pomiarowych bez wymaganych cech legalizacji lub niespełniających wymagań kontroli metrologicznej.

W 4 kontrolowanych zakładach gastronomicznych stwierdzono używanie tłuszczu o niewłaściwych cechach organoleptycznych - ciemnego o zabarwieniu oliwkowo-brunatnym i ostro mocno drażniącym zapachu, zanieczyszczonego pozostałościami surowców wcześniej smażonych.

Niezachowanie należytego stanu sanitarnego stwierdzono w 2 placówkach - brudne ściany, podłoga oraz przedmioty i sprzęt pozostający w kontakcie z żywnością. Nie był to brud i bałagan produkcyjny, który może zaistnieć w toku produkcji. Urządzenia, tj. zamrażarka, piec do pizzy, kuchenka, frytkownica, regał do przechowywania surowców używanych do produkcji pizzy - nosiły ślady długotrwałego zaniedbania i nie czyszczenia. Były bardzo brudne, z trwałymi zaciekami zaschniętego tłuszczu. Powierzchnie ścian, podłóg oraz okien w kuchni właściwej, tj. pomieszczeniu, w którym odbywała się produkcja i przygotowanie potraw - były bardzo brudne i nosiły ślady długotrwałego zaniedbania stanu sanitarnego. Na ścianach, podłodze i urządzeniach znajdowały się okruchy i przylegające resztki żywności..

W jednej placówce prowadzona była sprzedaż napojów z naruszeniem warunków posiadanego zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 394) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH