Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Tomek Woźniak: Hummus jest kotletem schabowym wegetarian

Hummus robi furorę na rynku gastronomicznym i producenckim. Skąd tak duże zainteresowanie pastą z ciecierzycy? Rozmawiamy o tym z Tomkiem Woźniakiem i rozpoczynamy tym samym serię o ewolucjach i rewolucjach na rynku gastronomiczym.

Tomek Woźniak: Hummus jest kotletem schabowym wegetarian
Tomek Woźniak podczas Food Show 2017

Jak przyznaje Tomek Woźniak, współtwórca mystrEAT, kucharz oraz promotor trendów kulinarnych, hummus jest kotletem schabowym wegetarian. To wygodna potrawa "comfort food", łatwa w przygotowaniu, podaniu, kupieniu czy zamówieniu w restauracji. Daje duże możliwości wykorzystania w jadłospisie – od przystawki przez samodzielne danie po dodatek dań głównych. Serwuje go coraz więcej restauracji w coraz różniejszych wersjach. Czym dokładnie jest hummus i jaka jest jego historia na naszym rynku gastronomiczym?

- Hummus to pasta z ciecierzycy, która ma korzenie na Bliskim Wschodzie. Wszędzie smakuje trochę inaczej, ma inną konsystencję, więcej lub mniej Tahini – tłumaczy Woźniak.

–  Przykładowo w Tel Avivie trwa bitwa, który hummus jest prawdziwy, a który nie jest. Musi być ciecierzyca. Musi być pasta Tahini. Dla nich każdy robi najlepszy i właściwy hummus, choć zawsze smakuje on inaczej. I to jest tak naprawdę piękno kuchni oraz dań, które możemy przygotować trochę inaczej i modyfikować podstawowy przepis według preferencji oraz wpływów danego regionu, klimatu oraz kultury. To wszystko ma wpływ na jedzenie – dodaje.

Na naszym rynku hummus pojawił się mniej więcej 10 lat temu, kiedy do Polski wchodziły kebaby. Był wówczas alternatywą dla kebabu mięsnego. – Lepsze lokale z kebabem serwowały go osobno. Potem pojawili się dystrybutorzy oferujący takie produkty, głównie z Niemiec. Przez 5 lat nic się nie działo, a około 5 lat temu to się zaczęło krzyżować z trendem wegetarianizmu i weganizmu. Zaczęły pojawiać się różne wariacje hummusu: buraczany, z mango, kurkumą – wymienia współtwórca mystrEAT.

Przyznaje, że sukces pasty z ciecierzycy w Polsce wynika m.in. z tego, że jest ona nam smakowo dużo bliższa niż inne pasty, jak guacamole czy ayvar. Jeśli nie ma w niej dużo Tahini, przypomina po prostu pastę z fasoli.

Produkt ten od kilku lat jest na topie również w krajach Europy Zachodniej oraz USA. – Przykładowo w Londynie możemy kupić prawie w każdym supermarkecie hummus z kawałkami warzyw lub chrupkami do maczania. To również danie główne podane z podsmażoną mieloną wołowiną, jagnięciną lub grillowanymi kawałkami kurczaka lub w wersji wegetariańskiej humus Sabih z bakłażanem, jajkiem i czasami mango oraz ostrą pastą chili – wymienia Tomak Woźniak.

Ostrzega jednocześnie, że hummus wcale nie zawsze jest taki zdrowy, jak nam się wydaje. – Warto sprawdzić, z czego jest zrobiony i czy ma dodatek oleju, a jeśli tak, to jakiego. Poza tym często są konserwanty, które nie tylko mogą powodować niestrawność, ale również zmienić smak samego humusu, nadając mu lekko kwaskowaty posmak – tłumaczy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Tomek Woźniak RSS ALERT    /    mystrEAT RSS ALERT    /    hummus RSS ALERT    /    restauracje RSS ALERT    /    kebab RSS ALERT    /    menu w restauracji RSS ALERT    /    trendy w gastronomii RSS ALERT    /    trendy gastronomiczne RSS ALERT    /    trendy kulinarne RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Wojtek 2017-09-18 14:07:38
    Hummus najlepszy na tośtach albo do maczania marchewki.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.212.239.56
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.