Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Trójmiasto: Jest praca sezonowa dla kucharzy i kelnerów

  • Autor: PAP
  • Data: 31-05-2017, 17:07

Około 3 tys. ofert pracy sezonowej w rejonie Trójmiasta, głównie w Gdańsku udostępniono w środę podczas Letnich Targów Pracy Pomorza pod hasłem „Morze pracy na wakacje” w Gdańsku. Poszukiwani są kelnerzy, kucharze, recepcjoniści oraz pracownicy branży budowlanej.

Letnie Targi Pracy Pomorza zorganizowano po kilkuletniej przerwie, właśnie ze względu na sygnały od pracodawców o kłopotach ze znalezieniem pracowników. Swoje oferty prezentowało ponad 40 pracodawców, m.in. hotele, restauracje, agencje pracy i foodtrucki. "Musimy dostarczyć pracodawcom pracowników, a to nie jest łatwe" - powiedział PAP dyrektor Gdańskiego Urzędu Pracy, Roland Budnik. Poszukiwani są głównie kelnerzy, kucharze, recepcjoniści, animatorzy, pracownicy serwisu sprzątającego oraz pracownicy branży budowlanej.

"W Gdańsku jest ogromne zapotrzebowanie na pracowników wszystkich branż, a kiedy rozpoczyna się sezon turystyczny, to ofert pracy jest jeszcze o 10-20 proc. więcej" - podkreślił. Oprócz branż turystycznej i budowlanej pracowników poszukuje też branża przetwórstwa rolno-spożywczego.

Ocenił, że w najbliższych 10-15 latach będzie "coraz gorzej". "Demografia jest nieubłagana, jest niż demograficzny" - dodał. Uważa on, że "trzeba się otworzyć na inne województwa, na inne miasta, inne kraje - Białoruś, Ukrainę, Rosję".

Przyznał, że "tylko w ciągu pięciu miesięcy bieżącego roku do Gdańska przyjechało ponad 30 tys. obcokrajowców, w tym ok. 95 proc. to obywatele Ukrainy". Na Pomorzu jest ponad 60 tys. obcokrajowców. Zaznaczył, że "to rozwiązuje problem ze znalezieniem pracowników na krótko, bo oni mają zgodę na pracę tylko przez pół roku".

Dyrektor Regionu Północnego Grupa Hotelowa Orbis, Przewodnicząca Sekcji Turystyki Hotelarstwa i Gastronomii Pracodawców Pomorza, Sylwia Gadomska przyznała w rozmowie z PAP, że rynek pracy związany z obsługą turystyki "jest trudny". Zaznaczyła przy tym, że dzięki temu, że pracodawcy muszą starać się o pracowników, "zmienia się też kultura organizacyjna i przygotowanie firm na pracowników, zmieniają się formy rekrutacji". "Poszukujemy teraz rzeczywiście ludzi bardziej przez pasję niż kompetencje, żeby praca sprawiała im radość i frajdę" - wyjaśniła.

Powiedziała, że w związku z nadchodzącym "wysokim sezonem" "na ten moment mogłaby od razu zatrudnić w Trójmieście ok. 40 osób na stanowiska recepcjonistów, kelnerów, pokojowych". Podała, że do końca 2019 roku w hotelarstwie ma być otwartych kolejnych ponad 3 tys. pokoi hotelowych.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 374) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH