Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Tydzień Południa Włoch we włoskich restauracjach w Polsce

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/PR
  • Data: 19-09-2016, 13:54
Tydzień Południa Włoch we włoskich restauracjach w Polsce
Danie z restauracji San Lorenzo w Warszawie. Fot. Włoska Izba Handlowo-Przemysłowa w Polsce

19 września rozpoczyna się Tydzień Południa Włoch w restauracjach odznaczonych certyfikatem Ospitalità Italiana.

Tydzień Południa Włoch, zainicjowany w Polsce przez Włoską Izbę Handlowo-Przemysłową, to niezwykłe doznanie kulinarne, które odbędzie się w ramach międzynarodowego projektu promocji turystyki i certyfikowanych produktów rolno-spożywczych z regionów Południowych Włoch “ITALIAN FOOD XP - Experience Italy South and Beyond”.   

W tym roku po raz pierwszy w Polsce, 11 włoskich restauracji zostało wyróżnionych certyfikatem jakości "Ospitalità Italiana".  7 z nich w ramach projektu Italian Food XP przygotowało specjalne menu promujące południowe regiony Włoch: Apulię, Bazylikatę, Kalabrię, Kampanię, Sycylię i Sardynię. Od 19 do 25 września będzie można spróbować niezwykłych dań, przygotowanych z produktów ze znakami pochodzenia i regionalnych specjałów.

- My Włosi bardzo cenimy dobre jedzenie, wino i jesteśmy dumni z naszego dziedzictwa, którym z ochotą dzielimy się ze światem. Głównym celem projektu Italian Food XP i Tygodnia Południa Włoch jest rozwój i promocja produkcji o charakterze winiarsko-gastronomicznym z oznaczeniem pochodzenia oraz turystyki południowych regionów Włoch. Od 19 do 25 września serdecznie zapraszamy wszystkich, którzy chcieliby udać się z nami w tę niezwykłą podróż kulinarną, jaką przygotowały restauracje: San Lorenzo, L’Olivo, Incanto, Calabria, Sardynia, Piccola Italia i Vivere Italiano.” – mówi Elisabetta Caprino, Sekretarz Generalny we Włoskiej Izbie Handlowo-Przemysłowej w Polsce. 

Restauracje, które biorą udział w Tygodniu Południa Włoch to: San Lorenzo, Incanto, L’Olivo, Trattoria Pizza Calabria, Restauracja Sardynia, Piccola Italia (Warszawa) oraz Vivere Italiano (Wrocław). 

W menu restauracji znajdą się takie dania jak: Carpaccio di Polpo -carpaccio z ośmiornicy z drobno posiekanymi suszonymi pomidorami z Sycylii (San Lorenzo), Impepata di Cozze – małże z pieprzem (L’Olivo), Paccheri al Pesce Spada e Fiori di Zucca, czyli makaron paccheri z kawałkami miecznika i kwiatami cukinii (Piccola Italia), Culurgionis Ogliastrini IGP - Ravioli z Regionu Ogliastra z ziemniakami, serem owczym i miętą (Restauracja Sardynia), Linguine agli Scampi – makaron linguine z krewetkami królewskimi (Incanto), Strozzapreti con N’duja di Spilinga, cipolla rossa di Tropea IGP e pomodoro San Marzano DOP - Makaron strozzapreti z n'duja di Spilinga, czerwoną cebulą z Tropei IGP i pomidorami DOP San Marzano (Trattoria Pizza Calabria) oraz Tiella di riso, patate e cozze alla tarantina - Ryż Sibari, ziemniaki i małże alla tarantina (Vivere Italiano).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH