Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Tylko niektóre lokale będą mogły się nazywać restauracjami?

  • Autor: Ekonomia.rp.pl
  • Data: 30-06-2013, 21:54

Francuski parlamentarzysta Daniel Fasquelle chce aby świat dowiedział się o brudnych trikach wielu tamtejszych restauracji. Główny zarzut dotyczy tego, że nie przyrządzają one od zera serwowanych potraw, lecz odgrzewają posiłki przygotowywane przemysłowo. W tej sytuacji, zdaniem Fasquelle'a, nie powinny określać się mianem restauracji i dlatego forsuje zapis ograniczający tę nazwę tylko do ściśle określonych placówek . Pozostałe mogą nazywać się, jak mówi, barami bądź grillami - informuje Ekonomia.rp.pl.

Około jedna trzecia francuskich restauracji przyznaje się do korzystania z żywności produkowanej przemysłowo. Z tego właśnie powodu Fasquelle i inni obawiają się, że pogarszające się standardy w branży liczącej 150 tysięcy placówek zagrażają turystyce mającej 7-proc. udział w produkcie krajowym brutto wynoszącym 2,8 biliona euro.

Fasquelle, który dąży do nowelizacji ustawy o ochronie konsumentów odniósł niedawno pewien sukces, gdyż Zgromadzenie Narodowe zdecydowało, że restauracje mają informować w kartach dań, które potrawy są przez nie przygotowane (fait maison) - czytamy w Ekonomia.rp.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH