Uber Eats Foodcast: 2019 będzie rokiem weganizmu
Według najnowszego raportu Uber Eats FoodCast, weganizm stanie się trendem żywieniowym, który na stałe rozgości się w mainstreamie i w 2019 roku podbije kubki smakowe Europejczyków.

Największym powodzeniem będą cieszyły się kwiaty jadalne oraz substytuty mięsa, takie jak seitan czy hem. Chcąc poznać nawyki i trendy żywieniowe Europejczyków, firma Uber Eats przeanalizowała ponad 191 milionów wyszukiwań różnorodnych potraw i dań dostępnych w jej aplikacji.
Raport powstał w oparciu o liczbę wyszukiwań klientów w aplikacji Uber Eats w ciągu ostatnich 6 miesięcy. Użytkownicy aplikacji coraz chętniej szukali wegańskich dań. Z tego względu firma Uber Eats prognozuje, że w przyszłym roku w menu restauracji w Europie pojawi się jeszcze więcej tego typu potraw.
Pełna lista najgorętszych trendów żywieniowych w 2019 roku według Uber Eats:
Jadalne kwiaty (kwiaty ogórecznika, lawendy i hibiskusa)
Żywność i napoje na bazie konopi (nasiona, mleko i herbata)
Seitan (substytut mięsa bogaty w białko)
Manakeesh (także manakish - rodzaj chlebka, który jest popularny we wschodnim regionie Morza Śródziemnego, zwany także arabską pizzą)
Hem (enzym nadający potrawom przygotowanym na bazie roślin czerwonej barwy; substytut mięsa)
W obliczu zmieniających się upodobań żywieniowych i wzrostu popularności zarówno weganizmu, jak i fleksitarianizmu (elastycznej formy wegetarianizmu), konsumenci coraz chętniej i odważniej odkrywają nowe, nieznane dotąd smaki. Z tego powodu restauracje rozszerzają swoje bezmięsne menu. Na znaczeniu traci nieco jackfruit (owoc chlebowca), postrzegany do tej pory jako najpopularniejsza wegańska alternatywa dla szarpanej wołowiny.
Według danych zgromadzonych przez Uber Eats, w perspektywie najbliższych 12 miesięcy spadnie również popularność matchy (zielonej herbaty w proszku) oraz aloe vera (miąższu z aloesu). Wśród ciepłych napojów dominować będzie kawa, natomiast kawa na zimno (cold brew) uzupełni listę pięciu napojów i pokarmów, które stracą na znaczeniu.
Najpopularniejsze potrawy w 2018 roku
Poza przewidywaniami dotyczącymi upodobań żywieniowych na 2019 rok, Uber Eats ujawniło również w zestawieniu FoodCast najpopularniejsze potrawy zamawiane przez klientów w 2018 roku. W Polsce dominowały potrawy wywodzące się głównie z kuchni azjatyckiej. Na pierwszym miejscu znalazł się twarożek sojowy Tofu, na drugim hummus, czyli pasta z ciecierzycy, czosnku i sezamu, natomiast na trzecim uplasował się wietnamski rosół phở.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.