Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Uber Eats Foodcast: 2019 będzie rokiem weganizmu

Według najnowszego raportu Uber Eats FoodCast, weganizm stanie się trendem żywieniowym, który na stałe rozgości się w mainstreamie i w 2019 roku podbije kubki smakowe Europejczyków.

Uber Eats Foodcast: 2019 będzie rokiem weganizmu
fot. materiały prasowe

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 06-12-2018, 14:09

Największym powodzeniem będą cieszyły się kwiaty jadalne oraz substytuty mięsa, takie jak seitan czy hem. Chcąc poznać nawyki i trendy żywieniowe Europejczyków, firma Uber Eats przeanalizowała ponad 191 milionów wyszukiwań różnorodnych potraw i dań dostępnych w jej aplikacji.

Raport powstał w oparciu o liczbę wyszukiwań klientów w aplikacji Uber Eats w ciągu ostatnich 6 miesięcy. Użytkownicy aplikacji coraz chętniej szukali wegańskich dań. Z tego względu firma Uber Eats prognozuje, że w przyszłym roku w menu restauracji w Europie pojawi się jeszcze więcej tego typu potraw.

Pełna lista najgorętszych trendów żywieniowych w 2019 roku według Uber Eats:

Jadalne kwiaty (kwiaty ogórecznika, lawendy i hibiskusa)

Żywność i napoje na bazie konopi (nasiona, mleko i herbata)

Seitan (substytut mięsa bogaty w białko)

Manakeesh (także manakish - rodzaj chlebka, który jest popularny we wschodnim regionie Morza Śródziemnego, zwany także arabską pizzą)

Hem (enzym nadający potrawom przygotowanym na bazie roślin czerwonej barwy; substytut mięsa)

W obliczu zmieniających się upodobań żywieniowych i wzrostu popularności zarówno weganizmu, jak i fleksitarianizmu (elastycznej formy wegetarianizmu), konsumenci coraz chętniej i odważniej odkrywają nowe, nieznane dotąd smaki. Z tego powodu restauracje rozszerzają swoje bezmięsne menu. Na znaczeniu traci nieco jackfruit (owoc chlebowca), postrzegany do tej pory jako najpopularniejsza wegańska alternatywa dla szarpanej wołowiny.

Według danych zgromadzonych przez Uber Eats, w perspektywie najbliższych 12 miesięcy spadnie również popularność matchy (zielonej herbaty w proszku) oraz aloe vera (miąższu z aloesu). Wśród ciepłych napojów dominować będzie kawa, natomiast kawa na zimno (cold brew) uzupełni listę pięciu napojów i pokarmów, które stracą na znaczeniu.

Najpopularniejsze potrawy w 2018 roku

Poza przewidywaniami dotyczącymi upodobań żywieniowych na 2019 rok, Uber Eats ujawniło również w zestawieniu FoodCast najpopularniejsze potrawy zamawiane przez klientów w 2018 roku. W Polsce dominowały potrawy wywodzące się głównie z kuchni azjatyckiej. Na pierwszym miejscu znalazł się twarożek sojowy Tofu, na drugim hummus, czyli pasta z ciecierzycy, czosnku i sezamu, natomiast na trzecim uplasował się wietnamski rosół phở.

więcej informacji:

UberEats RSS ALERT    /    FoodCast RSS ALERT    /    weganie RSS ALERT    /    weganizm RSS ALERT    /    żywność RSS ALERT    /    trendy konsumenckie RSS ALERT    /    zdrowa żywność RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.80.218.53
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.