Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

USA: Wielokulturowość w polskiej kuchni dla nowojorskich smakoszy

Odbicie polskiej wielokulturowości w zwyczajach kulinarnych przyświecało animatorom dwóch weekendowych wydarzeń w Nowym Jorku, związanych z 100. rocznicą odzyskania przez Polskę niepodległości. Przybyła w tym celu do USA szefowa kuchni i restauratorka Malika Szyc-Juchnowicz.

"Kuchnia jest chyba najwdzięczniejszym sposobem pokazania wielokulturowości smaku i obyczajów w naszym dziedzictwie. Przed zaborami obfitowała w przyprawy i smaki, które przybyły do nas z daleka wraz z najazdami oraz z wzbogacającymi każdą kulturę mniejszościami narodowymi" - mówiła PAP Szyc-Juchnowicz.

Przygotowała potrawy serwowane w niedzielny wieczór w restauracji Cherry Point na Brooklynie. Zapewniała, że polska kuchnia przeżywa prawdziwe odrodzenie.

"Dzisiejsze wydarzenie jest szczególne ze względu na obchody niepodległościowe. Zależało mi na tym, by dania składały się na pewną opowieść. Zaczęliśmy od kulebiaka z pstrągiem o pieprznym smaku, ale również wyraźną nutą szafranu, tak ulubioną w naszej staropolskiej kuchni. Kontynuacją była prosta kuchnia polska w naszych narodowych barwach: buraki, twaróg, kasza gryczana, miód oraz olej rzepakowy" - wyjaśniła swą koncepcję Szyc-Juchnowicz.

Z kolei w piątek na Brooklynie Archestratus Books+Food, księgarnia oferująca zarazem posiłki, zgromadziła smakoszy żydowsko-polskiego kulinarnego dziedzictwa. Kolację przygotowali przy współpracy z Instytutem Kultury Polskiej (IKP) w Nowym Jorku szefowie kuchni Jeffrey Yoskowitz i Liz Alpern. Są współzałożycielami The Gefilteria oraz współautorami niedawno wydanej książki kucharskiej "The Gefilte Manifesto: New Recipes for Old World Jewish Foods".

Szefowa IKP Anna Domańska powiedziała, że Instytut pragnął uczcić stulecie odzyskania niepodległości także wydarzeniem opartym na codziennym życiu wspólnotowym i zwyczajach, które świadczą o nierozerwalnej więzi między kulturami współistniejącymi na ziemiach polskich.

"Gdy zaczęliśmy szukać partnerów z Nowego Jorku, którzy mogliby nam pomóc w przygotowaniu posiłku polsko-żydowskiego, poprosiliśmy Gefilterię o wzięcie udziału w dziele odtworzenia wschodnioeuropejskiej kuchni żydowskiej, dostosowując klasyczne potrawy do gustów nowej generacji" - konstatowała.

Jak dodała, wydarzenie miało w zamyśle polegać na zderzeniu świata publicznego z prywatnym. "Szabasowa kolacja i niedzielny obiad to moment szczególny, w którym świat zewnętrzny ustępuje miejsca prywatnemu, co z kolei wpisuje się w modny trend community time oraz slow food" - tłumaczyła Domańska.

Wskazała, że IKP kontynuuje starania, by w niesztampowy sposobów opowiadać o historii, o ważnej dla Polaków tematyce, która zainteresowałyby jednocześnie amerykańskiego odbiorcę.

"Tym, czym nowojorczycy z pewnością żyją na co dzień, są kulinaria, w których także odzwierciedla się kulturowe bogactwo miasta" - zauważyła Domańska.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

gastronomia RSS ALERT    /    USA RSS ALERT    /    kuchnia polska RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.91.203.233
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.