Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W Lyonie rusza wielka impreza kulinarno-gastronomiczna

  • Autor: PAP
  • Data: 25-01-2013, 11:16

W Lyonie w środkowo-wschodniej Francji w sobotę rozpoczynają się Międzynarodowe Targi Gastronomii, Hotelarstwa i Żywienia (SIRHA), które - podobnie jak spotkanie przywódców świata w Davos - wyznacza trendy - ale kulinarne.

Uczestniczyć w nim będzie około 12 tys. szefów kuchni ze 130 krajów, a ofertę zaadresowaną do szefów, kupców, hurtowników, decydentów wszelkiego rodzaju zakładów zbiorowego żywienia i obiektów hotelarskich przedstawi około 2 200 wystawców.

Do środy obejrzy salon SIRHA zwiedzi około 165 tys. profesjonalistów. Gościem honorowym tegorocznych targów, organizowanych co drugi rok od 30 lat, są Włochy.

200 największych szefów kuchni złoży w poniedziałek wieczorem hołd pomysłodawcy gastronomicznego salonu, 86-letniemu francuskiemu kuchmistrzowi Paulowi Bocuse.

Jest on żywą ikoną kuchni francuskiej, a przyznawana od 1987 roku nagroda Złotego Bocuse'a (Bocuse d'Or) uchodzi za jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień dla szefów kuchni na świecie.

O Złotego Bocuse'a kuchmistrzowie ubiegać się będą w konkursach we wtorek i środę, a cukiernicy o puchar świata w cukiernictwie w niedzielę i poniedziałek.

W tym uznawanym za największy i najważniejszy na świecie konkursie gastronomicznym zmierzy się 24 finalistów, którzy będą mieli za zadanie przyrządzenie wołowiny po irlandzku, turbota i błękitnego homara. Nowością tegorocznego salonu jest to, że kandydaci nie mogą przywozić wszystkich składników, tylko będą mieli pół godziny, dzień przed zawodami, aby zrobić zakupy.

W środę wieczorem zwycięzcy trofeum wręczy jego fundator, Bocuse, podczas gali nieustępującej wielkim hollywoodzkim imprezom.

W niedzielę i poniedziałek 22 ekipy złożone ze specjalistów od słodyczy, czekolady i lodów będą ubiegać się o światowy puchar mistrza cukiernictwa. Mają przygotować różne desery z czekoladą i owocami oraz po trzy rzeźby cukiernicze o wysokości 125 cm: z cukru, czekolady i lodów.

Inną nowością, odbywająca się równolegle do szczytu gastronomiczno-kulinarnego, będzie poniedziałkowe spotkanie kuchmistrzów, socjologów, polityków i przedstawicieli instytucji takich jak Bank Światowy czy wielkie grup przemysłowe, poświęcone przyszłości restauracji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 347) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH