REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

W Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska już 69 podmiotów

  • Autor: PAP
  • Data: 24-07-2013, 17:52

Producenci miodów, sera, a także restauracje i gospodarstwa agroturystyczne odebrały w środę w Poznaniu certyfikaty członkowskie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Sieć liczy już 69 podmiotów.

REKLAMA

W środę wręczono 16 certyfikatów.

Wielkopolska sieć jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Głównym celem przedsięwzięcia, w którym uczestniczy 25 europejskich regionów, jest promocja lokalnej i regionalnej żywności. Dziewięć regionów członkowskich pochodzi z Polski.

Jak powiedział Krzysztof Grabowski z zarządu województwa wielkopolskiego, w 2011 roku w Wielkopolsce było ok. 30 członków sieci. Jeszcze w tym roku do obecnych 69 podmiotów dołączyć mają kolejne.

"Jesteśmy dużym regionem, więc mamy tu jeszcze wiele nieodkrytych miejsc. Tabliczka z logotypem projektu informuje klientów i turystów, że jest to miejsce szczególne (...), gdzie dostaniemy regionalne produkty na bardzo wysokim poziomie" - powiedział.

Do sieci należą producenci żywności, przetwórcy, restauracje, gospody i gościńce, a także sklep z produktami ekologicznymi i tradycyjnymi. Certyfikat przyznano m.in. Browarowi Fortuna z Miłosławia czy Zakładowi Cukierniczemu Urszula Kinowska z Kalisza, gdzie powstają powszechnie znane andruty kaliskie.

Wśród wyróżnionych certyfikatem znalazło się też rodzinne gospodarstwo pasieczne "Miody Szlaku Piastowskiego" z Biskupic. Jego współwłaściciel Karol Patalas, liczy, że znak z logotypem Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska przyczyni się do zwiększenia zainteresowania produktami gospodarstwa.

"To wyróżnienie, z którego warto skorzystać, dobra promocja. Wraz z żoną prowadzimy pasiekę z ok. 100 rodzinami pszczelimi. Planujemy powiększenie pasieki i korzystamy z różnych sposobów promocji. Mam nadzieję, że znak pomoże sprzedawać miód w przyszłych latach - w tym roku z miodem jest kiepsko" - powiedział PAP Patalas.

Wielkopolska należy od Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego od 2008 roku. Tabliczka z logotypem sieci wskazuje konsumentom i turystom miejsca oferujące wysokiej jakości regionalne produkty oraz dania, sporządzone na bazie lokalnych surowców, w oparciu o tradycyjne receptury.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 535) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH