REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wars wprowadza nowe menu

  • Autor: PM, portalspozywczy.pl
  • Data: 24-06-2014, 12:53

25 czerwca spółka Wars wprowadza nowe menu w wagonach gastronomicznych oraz w lokalach stacjonarnych Wars Express. Karta dań zapowiada nową jakość potraw - przygotowanych ze świeżych i regionalnych składników. Do ich wprowadzenia przyczyniła się m.in., modernizacja kuchni centralnej w Warszawie oraz nawiązanie współpracy z nowymi dostawcami.

REKLAMA

Nowe menu zostało opracowane pod nadzorem nowego kucharza Wars - Piotra Zaborowskiego. Jak potwierdza, jest to połączenie polskiej tradycji z najnowszymi trendami kulinarnymi. W karcie można znaleźć nie tylko jajecznicę, przekąski i kanapki, ale także zupy, sałatki i dania obiadowe (flagowy kotlet schabowy). Stworzono także dania z wykorzystaniem tradycyjnych i regionalnych oraz sezonowych składników oraz potrawy dla wegetarian i dania fit. W karcie znajduje się także szeroki wybór kaw, które serwowane są przy użyciu profesjonalnych ekspresów do kawy, w które zaopatrzone zostały także wagony gastronomiczne.

- Już od jakiegoś czasu promujemy w pociągach dania kuchni regionalnej, m.in. gęsinę na święto św. Marcina czy polskie jabłka na Walentynki. Jednak zabrakło szerokiej komunikacji i promocji naszego zmieniającego się podejścia do podawania potraw. Teraz naprawiamy te błędy - powiedział Paweł Dudek, prezes Wars SA.

Przed spółką kolejne wyzwania, ponieważ - jak wyjaśnił prezes - w 2015 roku skończą się remonty torów, co znacznie skróci czas jazdy pociągiem. Dlatego potrawy w wagonach muszą być przygotowywane znacznie szybciej, aby w krótszym czasie można było obsłużyć tę samą i/lub większą grupę klientów.

Dlatego właśnie Wars zainwestował w kuchnię centralną, która znajduje się w pobliżu stacji PKP Warszawa Olszynka Grochowska. Tam właśnie - przy zastosowaniu nowoczesnego sprzętu i technologii - powstają dania i pomysły do nowego menu.

- Nowa karta dań to nie rewolucja, ale ewolucja. Zostawiamy to, co najlepsze w polskiej tradycji, a jednocześnie wykorzystujemy nowe trendy kulinarne - komentuje Paweł Dudek.

Warto dodać, że firma wprowadziła także menu dla dzieci. Oprócz potraw do zestawów będą dodawane kolorowe wagoniki z logo Wars, z których można uskładać cały pociąg.

Posiłki w menu Wars zostają przygotowane bezpośrednio przed podaniem według specjalnie opracowanej metody próżniowego gotowania
- sous-vide (gotowanie w niskiej temperaturze ok. 70 st.C), dzięki której zachowany jest naturalny smak i jakość potraw.

Co ważne, takie same potrawy w menu są droższe w wagonach restauracyjnych niż w lokalach Wars Express. Jak tłumaczy prezes, to wynika z wyższych kosztów logistyki i eksloatacji wagonów.

Firma Wars obsługuje: 61 wagonów gastronomicznych, w tym 15 restauracyjnych i 46 barowych; 79 wagonów sypialnych; 55 wagonów z miejscami do leżenia (kuszet). Obok podstawowych obszarów działalności Wars SA w swojej ofercie posiada: automaty vendingowe w pociągach Kolei Śląskich oraz cztery lokale gastronomii stacjonarnej - Wars Express.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 295) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH