Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Weganizm przechodzi do mainstreamu

  • Autor: Anna Wrona/portalspozywczy.pl
  • Data: 07-02-2018, 11:47
Weganizm przechodzi do mainstreamu
fot. shutterstock

Żywność 100 proc. roślinna z roku na rok staje się coraz popularniejsza. Sięgają po nią nie tylko zadeklarowani weganie, lecz także dotychczasowi mięsożercy czy fleksitarianie. Jak pokazał ostatni rok, na ten kierunek otworzyli się również giganci fast food.

Trend na wege i wegan widoczny jest już od kilku lat. W ubiegłym roku do dotychczasowej mniejszości dołączyli dodatkowo najwięksi gracze, nijak nie kojarzeni z tego typu żywnością. W październiku McDonald's ogłosił, że testuje burgera McVegan. Po entuzjastycznym przyjęciu tej wiadomości przez media i konsumentów, na początku tego roku nowa kanapka dostępna była w ofercie lokali w Finlandii i Szwecji.

W 2017 roku ukłon w stronę wegan zrobiła też Pizza Hut. Od końca listopada marka w Wielkiej Brytanii wprowadziła możliwość wyboru wegańskiego sera zamiast tradycyjnego. Po testach okazało się, że na taki produkt jest bardzo duże zapotrzebowanie. Wegański ser dostępny jest za dodatkową opłatą £1.

Ruch widać było i na naszym rodzimym rynku. Z burgerami bezmięsnymi wystartowała debiutująca w Polsce sieć Max Premium Burgers. O menu wegańskie powiększyło się też w grudniu bistro Meat & Fit. Sieć wprowadziła  9 pozycji 100 proc. roślinnych. Pomocy i konsultacji przy opracowaniu oferty wegańskiej udzieliły Polskie Stowarzyszenie Wegańskie, Otwarte Klatki wraz z Roślinniejemy.

Co więcej, część wegańskich marek gastronomicznych nabrała apetytu na rozbudowę sieci poprzez franczyzę. Jak pokazały ostatnie miesiące – z sukcesem. W marcu na taki krok zdecydowała się Krowarzywa. Na tamten moment marka miała dwa lokale w Warszawie i jeden w Krakowie. Obecnie wegańskie burgery tej marki dostępne są również w Toruniu,  Gdańsku, Białymstoku i Wrocławiu. Czasowo działał także food truck Krowarzywa w Łodzi. Oprócz tej marki, nad ogólnopolską wegańską siecią pracują również Mihiderka oraz Tel Aviv.

Czytaj: Mihiderka: Planujemy otwieranie kolejnych lokali

Rozkład proporcji między lokalami mięsnymi i bezmięsnymi widać było dobrze w otwartej pod koniec września w Warszawie Hali Gwardii, gdzie na 20 lokali 3 były wege albo wegan.

Polecamy: Malka Kafka: Moim celem jest, aby wegańskie jedzenie było na rogu każdej ulicy

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Natalia 10-02-2018, 20:56:
SUPER! Oby świadomość dalej rosła w niemalejącym tempie
  • Omg 09-02-2018, 23:10:
Patologią jest jedzenie mięsa w 21 wieku:)
  • burak ze wsi 09-02-2018, 10:08:
Mięso nie jest potrzebne do życia człowiekowi, jest przyczyną epidemii otyłości. Wg najnowszych badań
mięso powoduje otyłość tak, jak cukier. Mięso powoduje cukrzycę, wiele rodzajów raka, choroby układu krążenia. Światowa Organizacja Zdrowia porównała szkodliwość mięsa przetworzonego do azbestu i od lata apeluje do ograniczenie spożycia wszelkie mięsa. Przemysł mięsny tak jak tytoniowy powinien być opodatkowany na leczenie ofiar. Wg badań wszelkie mięso powinno być bardziej opodatkowane dla ograniczenia jego spożycia i ratowania zdrowia ludzi.

Zobacz wszystkie komentarze (5)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 575) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH