Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wiceprezes Da Grasso: Liczymy na ożywienie rynku gastronomicznego w drugiej połowie roku

  • Autor: PM, portalspozywczy.pl
  • Data: 05-02-2013, 11:08
Wiceprezes Da Grasso: Liczymy na ożywienie rynku gastronomicznego w drugiej połowie roku
Magdalena Piróg, wiceprezes Da Grasso

- Poprzedni rok okazał się dla branży gastronomicznej dosyć trudnym czasem, ponieważ kryzys ekonomiczny dotykający niemal każdą branżę, nie ominął także branży gastronomicznej. Cały czas zmienia się również podejście klientów - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Magdalena Piróg, wiceprezes Da Grasso.

Jak tłumaczy, cena jest niezwykle ważna, jednak jeśli klient ma już wydać pieniądze to oczekuje naprawdę wysokiej jakości. - Wielu lokalom, zwłaszcza tym mniejszym, niezwykle trudno sprostać tym wymaganiom. Do tego dochodzi oczywiście konieczność oferowania szerokiego wyboru w menu, dopasowanie do potrzeb każdego z klientów - konsumenci podnoszą poprzeczkę lokalom gastronomicznym coraz wyżej, dla niektórych jest to bariera nie do pokonania - komentuje Magdalena Piróg.

Obserwując rynek w zeszłym roku zauważono także, że aby zatrzymać klientów wiele lokali oferuje promocje cenowe polegające niemal na rozdawaniu pizzy za darmo. - Niestety nie jest to dobry znak, a takie lokale na dłuższą metę nie będą w stanie przyciągać konsumentów. W Da Grasso do tej pory nie mieliśmy potrzeby stosowania tak ostrych promocji cenowych, ponieważ nasi klienci cenią nas przede wszystkim za jakość, nie musimy ich przyciągać cenami dumpingowymi - dodaje wiceprezes sieci.

Jeśli chodzi o Euro 2012, to - zdaniem Magdaleny Piróg - rozbudziło ono bardzo wiele nadziei, zwłaszcza wśród właścicieli lokali w miastach - gospodarzach imprezy. - Po kilku miesiącach mogę jednak stwierdzić, że te nadzieje okazały się płonne. Nie ma możliwości, żeby trwająca trzy tygodnie impreza odwróciła spadkowe trendy na rynku i takie myślenie jest nierozsądne. Sprzedaż w lokalach faktycznie wzrosła nieznacznie w tym okresie, jednak trudno mówić o przełomie. Natomiast ciężko mi jest powiedzieć czy zyski naszych franczyzobiorców, nawet w tym krótkim czasie wzrosły, bo nie zbieramy danych na temat zarobków poszczególnych placówek - tłumaczy.

W tym roku Da Grasso nie spodziewa się wydarzeń, które budziłyby tak wielkie oczekiwania jak Euro 2012. - Być może, zgodnie z prognozami ekonomistów, druga połowa roku przyniesie ożywienie gospodarcze, które będzie miało szansę wpłynąć również na branżę gastronomiczną - mówi wiceprezes sieci.

Czytaj także: Wiceprezes Da Grasso: Planujemy 16 otwarć w 2013 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 904) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH