REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wielkanoc na zamówienie ? Rośnie popularność świątecznych ofert cateringowych

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 17-03-2016, 10:50
Wielkanoc na zamówienie ? Rośnie popularność świątecznych ofert cateringowych
Fot. Shutterstock

Coraz więcej osób rezygnuje z pracochłonnego, samodzielnego przygotowywania świąt, a zamiast tego decyduje się na wynajęcie firmy sprzątającej czy zakup gotowych, świątecznych potraw.

REKLAMA

Zgodnie z wynikami badania SW Research z 2015 roku, Wielkanoc to święto obchodzone przez niemal wszystkich, bo aż 93 proc. Polaków. Prawie 70 proc. respondentów spędza ten czas w gronie najbliższych. Niemal 42 proc. z nas chce w okresie wielkanocnym przede wszystkim odpocząć – tylko co piąty Polak traktuje Wielkanoc jako czas religijnego przeżycia. Dodając do tego fakt, że większość z nas spędza zarówno Wielki Czwartek, jak i Wielki Piątek w pracy, coraz chętniej korzystamy z profesjonalnej pomocy przy organizowaniu świąt.

Szczególnym zainteresowaniem w okresie przedświątecznym cieszą się usługi firm sprzątających. Zwłaszcza, że w większości polskich domów zbliżająca się Wielkanoc to pretekst do dużych, wiosennych porządków. Ceny sprzątania wahają się w zależności od miasta i metrażu domu czy mieszkania. Ze wsparcia firm zewnętrznych korzystamy również coraz chętniej w zakresie przygotowywania wielkanocnych potraw. Z roku na rok, coraz większą popularność zyskuje świąteczny catering, który staje się standardowym punktem oferty lokalnych restauracji. Do tej pory korzystały z niego głównie przedsiębiorstwa organizujące dla swoich pracowników tzw. „jajeczko”. Obecnie catering zamawiany jest również przez klientów indywidualnych.

Najchętniej rezygnujemy z samodzielnego przygotowywania ciast. Wielkanocne mazurki, baby czy makowce chętnie zamawiamy w sprawdzonych cukierniach, bądź kupujemy w formie gotowych produktów w sklepie.

– Okres okołoświąteczny to w naszym przypadku czas intensywnego wzrostu popytu na wielkanocne babki i makowce – potwierdza Arkadiusz Drążek z firmy Brześć produkującej wyroby cukiernicze. Według eksperta, przyczyną rosnącej sprzedaży gotowych wielkanocnych dań jest zmieniające się podejście Polaków do celebracji świąt.

- Zamiast spędzać Wielkanoc w kuchni na gotowaniu i pieczeniu wolimy przeznaczyć ten czas na odpoczynek w gronie najbliższych. Stąd, coraz chętniej rezygnujemy z samodzielnego przygotowania zwłaszcza najbardziej pracochłonnych potraw, takich jak ciasta. Szczególnie, że wybór gotowych produktów cukierniczych jest dziś na polskim rynku ogromny - dodaje.

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (22 522) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH