Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wielkanoc na zamówienie ? Rośnie popularność świątecznych ofert cateringowych

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 17-03-2016, 10:50
Wielkanoc na zamówienie ? Rośnie popularność świątecznych ofert cateringowych
Fot. Shutterstock

Coraz więcej osób rezygnuje z pracochłonnego, samodzielnego przygotowywania świąt, a zamiast tego decyduje się na wynajęcie firmy sprzątającej czy zakup gotowych, świątecznych potraw.

Zgodnie z wynikami badania SW Research z 2015 roku, Wielkanoc to święto obchodzone przez niemal wszystkich, bo aż 93 proc. Polaków. Prawie 70 proc. respondentów spędza ten czas w gronie najbliższych. Niemal 42 proc. z nas chce w okresie wielkanocnym przede wszystkim odpocząć – tylko co piąty Polak traktuje Wielkanoc jako czas religijnego przeżycia. Dodając do tego fakt, że większość z nas spędza zarówno Wielki Czwartek, jak i Wielki Piątek w pracy, coraz chętniej korzystamy z profesjonalnej pomocy przy organizowaniu świąt.

Szczególnym zainteresowaniem w okresie przedświątecznym cieszą się usługi firm sprzątających. Zwłaszcza, że w większości polskich domów zbliżająca się Wielkanoc to pretekst do dużych, wiosennych porządków. Ceny sprzątania wahają się w zależności od miasta i metrażu domu czy mieszkania. Ze wsparcia firm zewnętrznych korzystamy również coraz chętniej w zakresie przygotowywania wielkanocnych potraw. Z roku na rok, coraz większą popularność zyskuje świąteczny catering, który staje się standardowym punktem oferty lokalnych restauracji. Do tej pory korzystały z niego głównie przedsiębiorstwa organizujące dla swoich pracowników tzw. „jajeczko”. Obecnie catering zamawiany jest również przez klientów indywidualnych.

Najchętniej rezygnujemy z samodzielnego przygotowywania ciast. Wielkanocne mazurki, baby czy makowce chętnie zamawiamy w sprawdzonych cukierniach, bądź kupujemy w formie gotowych produktów w sklepie.

– Okres okołoświąteczny to w naszym przypadku czas intensywnego wzrostu popytu na wielkanocne babki i makowce – potwierdza Arkadiusz Drążek z firmy Brześć produkującej wyroby cukiernicze. Według eksperta, przyczyną rosnącej sprzedaży gotowych wielkanocnych dań jest zmieniające się podejście Polaków do celebracji świąt.

- Zamiast spędzać Wielkanoc w kuchni na gotowaniu i pieczeniu wolimy przeznaczyć ten czas na odpoczynek w gronie najbliższych. Stąd, coraz chętniej rezygnujemy z samodzielnego przygotowania zwłaszcza najbardziej pracochłonnych potraw, takich jak ciasta. Szczególnie, że wybór gotowych produktów cukierniczych jest dziś na polskim rynku ogromny - dodaje.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 394) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH