Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Współwłaściciel restauracji Senses: W Polsce jest gonitwa za modą w kuchni

  • Autor: Jakub Szymanek / portalspozywczy.pl
  • Data: 16-10-2017, 14:17
Współwłaściciel restauracji Senses: W Polsce jest gonitwa za modą w kuchni
Krzysztof Janiszewski, współwłaściciel restauracji Senses. Fot. PTWP

– W gastronomii, szczególnie polskiej, dużo miejsc otwiera się i szybko zamyka. Człowiek nie jest w stanie przyzwyczaić się do konkretnego miejsca i spotkać lokal, który funkcjonuje przez długi czas, jest rzadkością – wyjaśnia serwisowi portalspożywczy.pl Krzysztof Janiszewski, współwłaściciel restauracji Senses.

Krzysztof Janiszewski jest współwłaścicielem 9 restauracji, m.in. wspomnianej Senses. I choć jego lokale cieszą się powodzeniem, restaurator stwierdza, że gastronomia jest specyficznym rynkiem, w którym ciężko o zyski.

– Dochodowość w tej branży to ciężka sprawa. Owszem parametry parametrami, ale gastronomia jest specyficznym rynkiem, którym rządzą mody i trendy. Ważną rolę odgrywa lokalizacja, wystrój, a nawet wiek obsługi – czy są to młode czy starsze osoby. Całe mnóstwo czynników niezależnych od nas, które decydują o tym, czy restauracja będzie przynosić zyski – tłumaczy współwłaściciel restauracji Senses.

Zdaniem Krzysztofa Janiszewskiego polską gastronomią w głównej mierze rządzą moda i trendy kulinarne, a brakuje tradycji. 

– Patrząc na Warszawę i modę na bywanie na konkretnych ulicach, jak w dawnych czasach na Senatorskiej, później Żurawiej, Mazowieckiej, Parkingowej i obecnie nad Wisłą dużo lokali, które tam były, już nie istnieją. Z kolei na świecie są restauracje z ponad stuletnią historią. Przez ten czas ich wystrój niewiele zmienił się, ale piękne w nich jest to, że pomimo upływu lat ciągle trwają, są w tym samym miejscu i wiadomo jakiego poziomu można tam spodziewać się. Natomiast w Polsce jest gonitwa za modą w kuchni – pizza, suszi, ramen. W gastronomii, szczególnie polskiej, dużo miejsc otwiera się i szybko zamyka. Człowiek nie jest w stanie przyzwyczaić się do konkretnego miejsca i spotkać lokal, który funkcjonuje przez długi czas, jest rzadkością. Podsumowując, zarządzanie restauracją w perfekcyjny sposób, nie da nam gwarancji zysków – ocenił Krzysztof Janiszewski. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 611) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH