Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Współwłaściciel Senses: Na rynku brakuje półproduktów

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 20-10-2017, 11:43
Współwłaściciel Senses: Na rynku brakuje półproduktów
Krzysztof Janiszewski, współwłaściciel restauracji Senses. Fot. PTWP

- Wielu znakomitych szefów kuchni na świecie idzie w kierunku przetwarzania półproduktów według własnej receptury. U nas to ciągle kojarzy się z daniami ze słoika. Cały świat przyjmuje to z dobrodziejstwem inwentarza, a my się ciągle tego obawiamy - mówi Krzysztof Janiszewski, współwłaściciel restauracji Senses.

Zdaniem Krzysztofa Janiszewskiego, współwłaściciela restauracji Senses, jednym z popularnych mitów w gastronomii jest to, że dania przyrządzone z półproduktów są gorsze.

– Znam mnóstwo firm na świecie, które korzystają ze specjalistycznych firm wytwarzających bardzo wysokiej jakości półprodukt. Dobry półprodukt ogranicza czas przygotowania potrawy, a także sprzęt, którego trzeba byłoby użyć. Jeżeli jest firma specjalistyczna, która zajmuje się tylko konfitowaniem, ma super sprzęt, super warunki wyszkolonych w tym ludzi, to ona zrobi produkt lepiej niż niejeden kucharz robiący to samo w warunkach półprofesjonalnych – tłumaczy w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl

Jego zdaniem na naszym rynku brakuje takich półproduktów. Jak tłumaczy, w dużej mierze dlatego, że jeżeli ktoś przyznałby się, że bazuje na półproduktach, zostałby odsądzony od czci i wiary.

– Na świecie wielu znakomitych szefów kuchni na idzie w kierunku przetwarzania półproduktów według własnej receptury. U nas to ciągle kojarzy się z daniami ze słoika. Próbowałem do swojego sklepu wprowadzić rzeczy konfitowane, typu udka kacze, gęsie, ogony bycze, które są nierealne do zrobienia w normalnych warunkach. Takie danie z puszki jest o niebo lepsze i nie należy się tego bać. Cały świat przyjmuje to z dobrodziejstwem inwentarza, a my się ciągle tego obawiamy – podkreśla.

Krzysztof Janiszewski będzie prelegentem debaty na temat HoReCa X Forum Rynku Spożywczego i Handlu - największego spotkania biznesowego dedykowanego przedsiębiorcom z sektora spożywczego, handlu i dystrybucji w Polsce i regionie.

WIĘCEJ INFORMACJI O FRSIH, AGENDA I MOŻLIWOŚĆ REJESTRACJI NA WYDARZENIA NA WWW.FRSIH.PL.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 786) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH