Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
HoReCa

Zbigniew Kozłowski na FRSiH: Restauracje chwalą się żywnością ekologiczną

Wiele restauracji czy hoteli chce chwalić się żywnością ekologiczną, wychodząc naprzeciw gościom z zagranicy – mówił Zbigniew Kozłowski, ekspert ds. żywności ekologicznej, podczas debaty "HoReCa Trends - koncepty szyte na miarę współczesnego konsumenta", która odbyła się w ramach Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Zbigniew Kozłowski na FRSiH: Restauracje chwalą się żywnością ekologiczną
Zbigniew Kozłowski, ekspert ds. żywności ekologicznej, założyciel strony e-organicleaf.com

Zbigniew Kozłowski, ekspert ds. żywności ekologicznej zwrócił uwagę na potrzebę rozwoju żywności ekologicznej w HoReCa. Jak tłumaczył, żywność ekologiczna to taka, do której produkcji nie są stosowane pestycydy, sztuczne środki ochrony roślin czy antybiotyki.

– To gwarancja jakości żywności  – podkreślił.

Specjalny znak, listek z 12 białymi gwiazdkami, wyróżnia ją spośród innych, wyłącznie marketingowych znaków.

Prelegent zaznaczył, że na świecie działają już restauracje, które opierają menu wyłącznie na produktach ekologicznych. Dużo takich lokali działa np. w Niemczech. – W Polsce na razie mamy jedną restaurację z menu całkowicie ekologicznym. Wiele restauracji czy hoteli chce już się tym chwalić, wychodząc naprzeciw gościom z zagranicy. Dołączają znak listka do opisów dań –  przytoczył.

Zbigniew Kozłowski podkreślił, że trend ekologiczny bardzo dobrze wpisuje się w inny trend obecny w gastronomi – lokalność. Połączenie tych dwóch czynników może być ciekawym pomysłem na koncept gastronomiczny.

– Jak cudownie byłoby zjeść śniadanie zrobione z ekologicznych składników z najbliższej wsi. Szef kuchni mógłby odwiedzać takiego rolnika i pilnować jakości. To jest popularne na świecie. Tam kucharze spotykają się z rolnikami – stwierdził.

Żywność ekologiczna sprawdza się również w innym gastrotrendzie: połączeniu handlu z ofertą gastronomiczną.

– W USA z powodzeniem funkcjonują miejsca z żywnością i produktami ekologicznymi, konceptami gastronomicznymi, być może w Polsce będzie również miejsce na taki koncept – powiedział.

Jako przykład ekspert podał Whole Foods Market. – W miejscu wielkości supermarketu znajdują się kuchnie, kawiarnie, ok. 40 kas. Można kupić produkty ekologiczne i dania convenience. Taki koncept przyjął się od Nowego Jorku przez Los Angeles – mówił prelegent.

Zbigniew Kozłowski był prelegentem debaty  "HoReCa Trends - koncepty szyte na miarę współczesnego konsumenta", która odbyła się 6 listopada w ramach Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Whole Foods Market RSS ALERT    /    Zbigniew Kozłowski RSS ALERT    /    żywność ekologiczna RSS ALERT    /    restauracje RSS ALERT    /    FRSiH 2018 RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.236.190.216
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.