Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

ZP HoReCa: Co utrudnia działalność restauratorom?

  • Autor: AW/portalspozywczy.pl
  • Data: 18-12-2017, 08:43
ZP HoReCa: Co utrudnia działalność restauratorom?

Mimo dobrej koniunktury na rynku restauratorzy nadal borykają się z istotnymi problemami. O najważniejszych trudnościach portalspozywczy.pl rozmawia z Marcinem Zawadzkim, prezesem ZP HoReCa, organizacji powołanej do reprezentowania i działania na rzecz polskiej branży gastronomicznej.

– Działalność gastronomiczna jest trochę przeregulowana, przez co często przedsiębiorcy unikają realizacji pewnych zobowiązań publiczno-prawnych. Skutkuje to nierówną konkurencją na rynku – mówi Marcin Zawadzki, prezes ZP HoReCa, organizacji powołanej do reprezentowania i działania na rzecz polskiej branży gastronomicznej.

Przykładem przeregulowania jest m.in. znakowanie żywności nieopakowanej. – Dyrektywa unijna mówi, że w przypadku żywności niepakowanej wystarczające jest informowanie o alergenach, natomiast my w Polsce musimy informować o składzie wszystkich składników wykorzystywanych do produkcji potraw. Siłą rzeczy nikt o tym nie informuje, ponieważ jest to zbyt skomplikowane – tłumaczy prezes ZP HoReCa.

Problemem dla restauratorów bywa także niespójna działalność sanepidu. Dotyczy to zwłaszcza restauracji sieciowych mających lokale w różnych częściach Polski. Jak wskazuje Marcin Zawadzki, zdarza się, że sieci zmuszone są inaczej wykańczać lokale ze względu na różne interpretacje przepisów miejscowych inspektorów, co bardzo utrudnia to przygotowanie biznesu.

Kolejna sprawa to niespójne podejście do kwestii opodatkowywania sprzedaży gastronomicznej VAT i niejednolite interpretacje po stronie fiskusa.

Trudności pojawiają się również na rynku pracy. – Rynek pracy HoReCa jest bardzo trudny. Brak pracowników i ustawa o minimalnym wynagrodzeniu godzinowym wymuszają duże podwyżki dla pracowników, co przekłada się na niską rentowność placówek. Państwo nie wspiera zatrudnienia w sektorze gastronomicznym. Należy znaleźć model, który będzie akceptowalny dla wszystkich, w którym pracownik będzie zabezpieczony i zadowolony, a pracodawca będzie miał możliwość spokojnego prowadzenia działalności – argumentuje prezes ZP HoReCa.

Co z zakazem handlu w niedziele? Jak wyjaśnia ekspert serwisu portalspozywczy.pl, formalnie zakaz handlu nie jest wymierzony w gastronomię. Wprowadzenie nie do końca precyzyjnego zakazu handlu może jednak uderzyć nie tylko w handel, lecz także w placówki gastronomiczne.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 089) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH