Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

ZP HoReCa o reformulacji: Musimy działać świadomie, uwzględniając potrzeby całego rynku i łańcucha dostaw

  • Autor: Jakub Szymanek / portalspozywczy.pl
  • Data: 13-12-2017, 13:36
ZP HoReCa o reformulacji: Musimy działać świadomie, uwzględniając potrzeby całego rynku i łańcucha dostaw
fot. shutterstock

– Dla samego biznesu tego typu działania są istotne, ponieważ spowodują, że wypracujemy wspólne rozwiązanie, które będą akceptowane przez przedsiębiorców. Jest to kluczowe, żeby nie pojawiały się rozwiązanie narzucane odgórnie, które nie zostaną później przyjęte przez biznes – powiedział serwisowi portalspozywczy.pl Marcin Zawadzki, prezes zarządu Związku Pracodowaców HoReCa.

W minionym tygodniu IŻŻ oraz organizacje branżowe podpisały „List intencyjny na rzecz optymalizacji wartości energetycznej lub/i składu produktów spożywczych w Polsce”. Jedną z instytucji zaangażowanych w projekt został Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu.

– Porozumienie jest bardzo ważne dla konsumentów. Pokazuje ono i potwierdza trend zapoczątkowany jakiś czas temu na zdrowe odżywianie i aktywność fizyczną, w które gastronomia wpisywała się do tej pory. Były podejmowane pojedyncze działania przez sieci, żeby żywić się zdrowiej i zmieniać skład żywności. Dzisiejsze porozumienie spowoduje, że gastronomia będzie powszechnie działać na rzecz reformulacji i nie pozostanie w tym osamotniona. Współpraca z innymi partnerami finalnie powinna prowadzić do tego, że wartość energetyczna i skład produktów rzeczywiście ulegnie poprawie. Dla samego biznesu tego typu działania są istotne, ponieważ spowodują, że wypracujemy wspólne rozwiązanie, które będą akceptowane przez przedsiębiorców. Jest to kluczowe, żeby nie pojawiały się rozwiązanie narzucane odgórnie, które nie zostaną później przyjęte przez biznes. Rozwiązania powinny wychodzić oddolnie. Dla nas jest to bardzo interesująca inicjatywa – tłumaczył Marcin Zawadzki.

Zdaniem prezesa zarządu ZP HoReCa świadomie przemyślane zmiany nie powinny stanowić kłopotów w funkcjonowaniu przedsiębiorców na rynku HoReCa.

– Nasza inicjatywa jest głównie skierowana do małej gastronomii. Czy stanowi zagrożenie? Może być problemem, jeśli reformulacja byłaby przeprowadzona w sposób nieprzewidywalny, bez porozumienia i uzgodnienia potrzeb małych przedsiębiorców. Dlatego musimy działać z głową i świadomie, uwzględniając potrzeby całego rynku i łańcucha dostaw. Edukacja, znakowanie produktów, działania związane z reformulacją będą różne i z pewnością wpłyną na małą gastronomię, natomiast nie mogą one nadmiernie ingerować w biznes – ocenił prezes zarządu Związku Pracodowaców HoReCa.

Czytaj także: IŻŻ oraz organizacje branżowe współpracują na rzecz optymalizacji produktów żywnościowych w Polsce

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 181) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH