Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

ZPP i restauratorzy postulują o rozszerzenie możliwości sprzedaży bezpośredniej

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 22-06-2017, 14:20
ZPP i restauratorzy postulują o rozszerzenie możliwości sprzedaży bezpośredniej
Marcin Kręglicki, Katarzyna Niemyjska, Agnieszka Kręglicka, Cezary Kaźmierczak i Zbigniew Kmieć przekonywali do wprowadzenia ułatwień sprzedaży w bezpośredniej od rolników

– Chcemy, by restauratorom pozwolono kupować od rolników, sprzedawać przez interent i pozwolono sprzedawać sklepom. By w tym zakresie polscy przedsiębiorcy i polscy rolnicy mieli takie same prawa, jak mają obywatele Włoch czy Hiszpanii – apelował Cezary Kaźmierczak, prezes ZPP podczas pikiety „Nasze prawo do dobrej żywności”.

22 czerwca 2017 r.  w Warszawie odbyła się pikieta „Nasze prawo do dobrej żywności” oraz konferencja prasowa zorganizowana przez Związek Przedsiębiorców i Pracodawców. Postulowano o rozszerzenie możliwości sprzedaży bezpośredniej na zaopatrywanie restauracji, sklepów detalicznych, hurtowni oraz sprzedaż w internecie.

 – Chcemy, by restauratorom pozwolono kupować od rolników, pozwolono sprzedawać przez interent i pozwolono sprzedawać sklepom. By w tym zakresie polscy przedsiębiorcy i polscy rolnicy mieli takie same prawa, jak mają obywatele Włoch czy Hiszpanii – mówił Cezary Kaźmierczak, prezes ZPP.

Katarzyna Niemyjska ze Stowarzyszenia Importerów i Dystrybutorów Wina zwróciła uwagę na problem banderoli i regulacji związanych z akcyzą.

Głos w sprawie dostępu do produktów od rolników zabrali również restauratorzy Agnieszka Kręglicka i Marcin Kręglicki.  – Wierzymy, że wszyscy producenci, tak samo jak restauratorzy, chcą dobrze karmić i dać dobry produkt. Dlaczego to uniemożliwiać i robić bariery? Otwórzmy rynek – apelował do zebranych Marcin Kręglicki.

Podczas pikiety poruszono także problem bezpieczeństwa. Zdaniem organizatorów wszędzie, gdzie to możliwe, nadzór sanepidu zastąpić anglosaskim systemem – obowiązkiem ubezpieczania się producentów żywności na małą skalę od szkód cywilnych.

Podkreślono, że jesteśmy już coraz bliżej dobrych przepisów. – Chcemy spotykać się, by świętować kolejne zmiany w prawie, a nie się ich domagać. Jesteśmy już coraz bliżej. To wszystko może być tak normalne jak na Węgrzech czy w Czechach  –  stwierdził Zbigniew Kmieć, ekspert ZPP ds. żywności i rynku spożywczego.

Związek Przedsiębiorców i Pracodawców na początku 2014 roku  zainaugurował akcję „Zostawcie w spokoju dobrą żywność”. Celem akcji była zmiana stanu prawnego w taki sposób, żeby polscy rolnicy mogli sprzedawać żywność wyprodukowaną w swoim gospodarstwie.

Podczas pikiety można było skosztować polskich specjałów, takich jak swojskie wędliny, chrupiące pieczywo, przepyszne ciasta, sery i  świeże warzywa.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 433) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH