Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Żywność nie jest szkodliwa, szkodliwy może być styl życia

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 20-11-2017, 15:35
Żywność nie jest szkodliwa, szkodliwy może być styl życia
fot. shutterstock

- Żywność produkowana legalnie i zgodnie z przepisami nie jest szkodliwa. Szkodliwy może być styl życia. Jeżeli moja dieta będzie się składała z napojów gazowanych, istnieje prawdopodobieństwo, że mój organizm będzie funkcjonował gorzej niż gdy będę się odżywiał zgodnie z piramidą żywienia - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Mateusz Kowalewski, prezes firmy Hortimex.

- Kiedyś pojawił się w internecie film o rzekomej szkodliwości substancji słodzących, jak aspartam i acesulfam. Osoby, które spożywały napoje z tymi składnikami skarżyły się na dolegliwości skórne, swędzenie. Po jakimś czasie okazało się, że zaprezentowani w filmie ludzie wypijają dziennie po kilka litrów tego napoju. No cóż, gdybyśmy pili kilka litrów alkoholu dziennie, też mogłoby być różnie. Chodzi o rozsądek - mówi Mateusz Kowalewski.

Prezes Hortimex odwołał się do przykładu filmu „Super Size Me”, który miał udowodnić tezę, że żywność z McDonald’s jest szkodliwa.

- Tyle, że autor filmu jadł tam śniadania, obiady i kolacje. Odpowiedzmy sobie na pytanie: kto normalny ustawia swoją dietę w oparciu o dania fast food? Ja regularnie korzystam z fast food kiedy podróżuję. Wiem, że kiedy się tam zatrzymam, relatywnie szybko dostanę posiłek, który będzie zawierał dość duży ładunek energii, który zaspokoi mój głód na jakiś czas. Ale wiem też, że gdybym miał odżywiać się przez całe życie w McDonald’s to się roztyję, a moje zdrowie ulegnie pogorszeniu - dodaje.

Mateusz Kowalewski przypomina, że jeżeli pojawiają się fakty lub obiektywne dowody mówiące, że jakaś substancja dzisiaj dopuszczona do obrotu może powodować zagrożenie dla zdrowia lub życia człowieka, EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności – przyp. red.) ogranicza jej dawkowanie, ogranicza aplikacje albo eliminuje się ze stosowania.

- Produkty z listy substancji dodatkowych cały czas są badane. Ostatnio np. ponownie zbadany został glutaminian sodu. Rozważa się, że być może należałoby z ostrożności zredukować jego stosowanie. To jeszcze nie oznacza, że jest szkodliwy. Ważne jest to, że wszystkie dodatki o symbolu E podlegają tej kontroli, natomiast wszystkie składniki, których nie ma na tej liście, można stosować do woli - dodał.

Przeczytaj cały wywiad z Mateuszem Kowalewskim na temat teorii spiskowych dotyczących żywności:

Branża spożywcza gra z konsumentami w grę, z której nikt nie jest zadowolony - Wywiad

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • wieśniak 21-11-2017, 10:43:
jak można takie fałszywe tezy publikować, żywność jest szkodliwa bo cukier powoduje powoduje np. cukrzycę, i nie jest to kwestia sposobu życia, lecz takiego zaprojektowania smaku przez producenta, że ofiara nie przestaje jeść, uzależnia się i traci zdrowie

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 611) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH