Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Aktualizacja przepisów dotyczących naturalnych wód butelkowanych - cele, zakres i kierunki wprowadzanych zmian

  • Autor: Teresa Latour, Zakład Tworzyw Uzdrowiskowych NIZBPZH
  • Data: 01-07-2010, 14:44
Aktualizacja przepisów dotyczących naturalnych wód butelkowanych - cele, zakres i kierunki wprowadzanych zmian

Teresa Latour, Zakład Tworzyw Uzdrowiskowych NIZBPZH

Celem zmian wprowadzanych w przepisach zarówno polskich, jak też europejskich jest optymalizacja jakości naturalnych wód butelkowanych pod względem bezpieczeństwa zdrowotnego, a także możliwość wykorzystania nowych technologii w procesie przygotowania wody do rozlewu.

Zgłaszane propozycje zmian muszą być umotywowane wynikami badań uzyskanych w miarę postępu wiedzy i uzasadniających konieczność weryfikacji dotychczasowych kryteriów oceny jakości wody lub wskazujących na większą efektywność nowych procesów technologicznych.

Wszystkie propozycje zmian muszą być uzgodnione w określonych grupach ekspertów z udziałem organizacji reprezentujących producentów.

Dlatego każdy proces nowelizacyjny jest długotrwały i wymaga trudnych niekiedy kompromisów, zwłaszcza w zakresie wprowadzania nowych technik.

Głównymi dokumentami, na których opiera się ocena jakości każdego rodzaju wody naturalnej, procesu jej przygotowania do rozlewu i znakowania gotowego produktu, są:

1. Dyrektywy Rady, Parlamentu Europejskiego i Komisji ds. Naturalnych Wód Mineralnych w sprawie wydobywania i wprowadzania do obrotu naturalnych wód mineralnych (1, 2, 3, 4).

2. Standardy określone w kodeksach żywnościowych FAO/WHO (7).

3. Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia w powiązaniu z rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych (5, 6).

Weryfikacji podlegają aktualnie wszystkie wymienione wyżej dokumenty w różnym stopniu i zakresie postanowień.

Dyrektywy europejskie

W dniu 26 czerwca 2009 r. w Dzienniku Urzędowym UE - L 164/45 została opublikowana poprawiona wersja pierwszego dokumentu, tj. dyrektywy Rady 80/777/WE i ogłoszona jako dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/54/WE w sprawie wydobywania i wprowadzania do obrotu naturalnych wód mineralnych.

Powstała ona w związku z koniecznością ujednolicenia tekstów dotychczasowej dyrektywy w niemieckiej i angielskiej wersji językowej.

Obie wersje są wykorzystywane do tłumaczenia na wszystkie pozostałe języki. Dotychczas istniały w tych tekstach drobne różnice w niektórych zapisach, wynikające z niejednoznacznego tłumaczenia. Ponieważ wprowadzone zmiany dotyczyły wyłącznie procedur komitetu, nie wymagały one transpozycji przez państwa członkowskie do przepisów krajowych.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 306) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH