REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Główne kierunki i osiągnięcia hodowli tytoniu w Polsce

  • www.wiesjutra.pl
  • Autor: Dr Anna Czubacka, prof. dr hab. Apoloniusz Berbeć, prof. dr hab. Teresa Doroszewska
  • Data: 01-01-2013, 15:50

Głównym celem hodowli tytoniu jest uzyskanie odmian charakteryzujących się wysokim plonem dobrej jakości dających surowiec cechujący się odpowiednimi właściwościami technologicznymi. Wysokość plonu i jakość surowca może być istotnie zredukowana przez występowanie chorób i patogenów.

REKLAMA

Stąd duże znaczenie w hodowli tytoniu przypisuje się hodowli odpornościowej. Szczególnie pożądane jest otrzymanie odmian wykazujących odporność na patogeny, w szczególności te, których zwalczanie na plantacjach jest trudne albo niemożliwe, lub wiąże się z wysokimi kosztami.

Oprócz doskonalenia roślin pod względem większej odporności na patogeny, hodowca nie może zapominać, że nowe odmiany muszą także sprostać wymaganiom przemysłu. Dlatego każdy program hodowlany musi zmierzać do uzyskania odpornych odmian charakteryzujących się dobrymi cechami jakościowymi surowca, co często jest bardzo trudne do osiągnięcia w praktyce.

W Polsce prace hodowlane nad tytoniem zostały zapoczątkowane w 1926 r. przez zespół prof. Lucjana Kaznowskiego w Państwowym Instytucie Gospodarstwa Wiejskiego w Puławach.

Badania te zaowocowały na początku lat 30. XX wieku wprowadzeniem do uprawy kilku odmian typu orientalnego i półorientalnego.

W późniejszym okresie do uprawy wprowadzono wyhodowane przez A. Rogozińskiego odmiany częściowo odporne na czarną zgniliznę korzeni - chorobę powodowaną przez grzyb Chalara elegans. Następnie w latach 60. i na początku lat 70.

XX wieku na polskich plantacjach pojawiła się odmiana w typie Virginia autorstwa J. Berbecia, wykazująca wysoki stopień odporności na czarną zgniliznę korzeni, a także na brunatną nekrozę nerwów powodowaną przez wirusa Y ziemniaka oraz odmiany odporne na mączniaka rzekomego. Z kolei Z. Gajos z Centralnego Laboratorium Przemysłu Tytoniowego uzyskał odmianę Polata odporną na wirusa TSWV, który jest odpowiedzialny za brązową plamistość pomidora na tytoniu. Polata, co prawda zarejestrowana w Państwowym Rejestrze Odmian w 1992 r., nie została wprowadzona do uprawy, ale do dziś pozostaje źródłem odporności wykorzystywanym w pracach hodowlanych wykonywanych w kraju i zagranicą [Berbeć 2007a, Doroszewska i in. 2009].

Obecnie większą uwagę poświęca się hodowli odmian typu Virginia, co wynika z ich dominacji w uprawie krajowej. W programach hodowlanych Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - PIB głównym kierunkiem, obok poprawy cech jakościowych, pozostaje hodowla mająca na celu uzyskanie odmian odpornych na czarną zgniliznę korzeni, brunatną nekrozę nerwów liści oraz na brązową plamistość pomidora na tytoniu.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 542) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH