Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ogólna ocena - kryzys nie taki straszny

  • rynekrybny.mprfish.com
  • Autor: Krzysztof Hryszko - Magazyn Przemysłu Rybnego
  • Data: 14-06-2010, 15:23

Wyniki handlu zagranicznego rybami, przetworami rybnymi i owocami morza były w 2009 r., mimo niekorzystnych uwarunkowań rynkowych, dobre. Ponad 2-krotny wzrost eksportu realizowanego bezpośrednio z burt statków przez flotę bałtycką i dalekomorską w portach zagranicznych spowodował, że według wstępnych danych wymiana handlowa sektora rybnego mogła osiągnąć, po raz pierwszy w okresie dekady, dodatnie saldo.

Pogarszającą się sytuacja finansowa gospodarstw domowych tylko w niewielkim stopniu wpłynęła natomiast na ograniczenie popytu na ryby i spadek importu. W ujęciu wartościowym na wyniki handlu największy wpływ miała deprecjacja złotego względem głównych walut. Mimo, że ceny zakupu ryb na rynkach światowych były w 2009 r. względnie stabilne lub wzrastały w niewielkim stopniu, to w przeliczeniu na złote były zdecydowanie wyższe. Z drugiej strony rekompensowało to z nadwyżka spadek cen nominalnych uzyskiwanych w eksporcie.

Według wstępnych danych całkowity eksport ryb i przetworów rybnych wyniósł w 2009 r. 317,4 tys. ton i był o 26% większy niż rok wcześniej. Eksport z burt statków zwiększył się o 227% do 118,9 tys. ton , a eksport z lądu zmniejszył się o 0,5% do 199,5 tys. ton. Wartość eksportu ogółem wyniosła odpowiednio 842 mln EUR i 3638 mln zł, tj. o 2,3 i 25,7% więcej niż rok wcześniej. Wolumen importu ograniczono o blisko 3% do 413,0 tys. ton. Podobna była skala spadku wartości przywozu liczona w euro (838 mln EUR), ale w przeliczeniu na walutę krajową zwiększyła się o 18,9% do 3614 nln zł. Saldo obrotów wyniosło odpowiednio +4,5 mln EUR i +24 mln zł.

Wprowadzenie do użytkowania nowych statków floty dalekomorskiej oraz wzrost opłacalności połowów szprotów paszowych na Bałtyku spowodowały, że udział eksportu burtowego w wywozie ogółem zwiększył się z 21 aż do 37%. Nadal ma on jednak niewielkie znaczenia dla obrotów w ujęciu wartościowym, gdzie stanowi zaledwie 8%. W 2009 r. eksportowaliśmy w ten sposób przede wszystkim świeże szproty paszowe (39% wolumenu), mrożone ostroboki (39%) oraz mrożone sardynki i sardynele (11%). Szproty trafiały do odbiorców duńskich, szwedzkich i rosyjskich, natomiast pozostałe gatunki do krajów zlokalizowanych u wybrzeży afrykańskich (głównie Maroko i Mauretania). Dominujące znaczenie dla wartości wywozu ma jednak nadal eksport tradycyjny - głównie sprzedaż ryb wędzonych (łososie), filetów rybnych (dorsz, łosoś) oraz ryb przetworzonych (śledzie). W porównaniu z 2008 r. zwiększył się tylko wywóz filetów (o 6,5%), przy 2,6% spadku eksportu ryb wędzonych i 0,8% ryb przetworzonych. Jednocześnie w przypadku wszystkich tych grup produktów odnotowano spadki nominalnych cen transakcyjnych.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 451) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH