Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Praca w ekstremalnie niskich temperaturach. Ciepłe wiadomości!

  • Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez firmę Olejnik Systemy Magazynowe Sp. z o.o.
  • Data: 14-02-2013, 09:00

W krajach Unii Europejskiej ogromny nacisk kładzie się na procedury dotyczące bezpieczeństwa żywności. Głównym celem polityki Unii Europejskiej w tej dziedzinie jest zapewnienie jak najlepszej ochrony zdrowia ludzkiego i interesów konsumentów. W myśl tej idei w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, przy produkcji i obrocie żywnością wprowadzony został obowiązek stosowania systemów zarządzania jakością takich jak: HACCP, GHP i GMP.

Podstawową zasadą unijnej polityki bezpieczeństwa żywności jest kompleksowe, zintegrowane podejście obejmujące wszystkie elementy łańcucha żywnościowego, w którym jednym z najważniejszych etapów jest produkcja i przetwarzanie żywności. W tej fazie bardzo łatwo dochodzi do zanieczyszczenia żywności substancjami zewnętrznymi dlatego ogromne znaczenie ma tutaj higiena osobista pracowników. Przestrzeganie podstawowych zasad higieny pozwala wyeliminować większość zagrożeń. Każda osoba pracująca w styczności z żywnością powinna utrzymywać wysoki poziom czystości osobistej i nosić odpowiednie, czyste i ochronne okrycia wierzchnie. Podnoszenie stopnia świadomości i kwalifikacji zawodowych pracowników poprzez organizowanie szkoleń z zakresu higieny, a także zapewnienie komfortowych warunków pracy należy do obowiązków pracodawcy.

Niemiecka firma Tempex od ponad 50 lat specjalizuje się w produkcji ubrań roboczych oraz akcesoriów zaprojektowanych do pracy w temperaturze do - 49°C, spełniających najsurowsze wymagania i normy Unii Europejskiej. Każdy element ubrania ochronnego, który przejdzie test temperaturowy otrzymuje znak graficzny wskazujący na zgodność z normą PN-EN 342 (Odzież ochronna. Zestawy odzieży i wyroby odzieżowe chroniące przed zimnem). Izolacyjność cieplna jest najbardziej znaczącym parametrem mierzonym z zastosowaniem pełnowymiarowego manekina termicznego w stanie spoczynku oraz w ruchu wraz z zestawem nowej odzieży. Badana jest również przepuszczalność powietrza materiału zewnętrznego wyrobu odzieżowego jako ważny czynnik w odniesieniu do ochrony użytkownika przed zimnem. Cała gama ubrań ochronnych i akcesoriów testowana jest zgodnie z normami europejskimi. Dla przykładu, rękawice spełniają europejską normę PN-EN 511 (Rękawice chroniące przed zimnem), a buty PN-EN ISO 20344 (Środki ochrony indywidualnej - Metody badania obuwia) i PN-EN ISO 20345 (Środki ochrony indywidualnej - Obuwie bezpieczne).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 516) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH