Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wiceszef Rady Gospodarki Żywnościowej: VAT zmorą producentów słodyczy

  • Autor: Katarzyna Walterska, portalspozywczy.pl
  • Data: 23-10-2008, 09:58
Wiceszef Rady Gospodarki Żywnościowej: VAT zmorą producentów słodyczy

Dla eksporterów, a tym samym dla firm z branży cukierniczej sytuacja na rynku jest trudna. Nie tylko kryzys finansowy na rynkach światowych jest zagrożeniem. Nadal mamy własne, można powiedzieć prozaiczne, ograniczenia. Jest nim 22 proc. podatek VAT na słodycze - uważa Marek Przeździak, wiceszef Rady Gospodarki Żywnościowej.

W większości krajów UE podatek VAT na słodycze wynosi 7 proc. W Polsce od czasu, gdy słodycze były traktowane jako towary luksusowe są one obłożone 22 proc. VAT-em. Wielokrotnie postulowaliśmy do Ministerstwa Finansów o zmniejszenie tej stawki - tym bardziej, że zezwala na to unijna dyrektywa - podkreślił.

Jego zdaniem być może w pierwszym momencie wpływy do budżetu były mniejsze, ale de facto wcale się nie zmniejszą. - Z naszych symulacji wynika, że wzrósł by popyt na nasze wyroby, bo byłyby one tańsze. Dobrym przykładem jest rynek alkoholi. Ministerstwo Finansów obawiało się zmniejszenia wpływów do budżetu z tytułu niższej akcyzy, tymczasem wpływy te wcale nie okazały się mniejsze. Po prostu tańszy towar na rynku ograniczył szarą strefę - ocenił Marek Przezdziak.

Oceniając sytuację firm z branży cukierniczej Marek Przezdziak zwrócił uwagę, że z jednej strony osłabia się złotówka, ale z drugiej istnieje obawa o dalsze funkcjonowanie systemu bankowego. To przede wszystkim rodzi duży niepokój wśród firm, które produkują i eksportują oraz muszą mieć zapewnione dobre funkcjonowanie systemu bankowego.

- Jakiekolwiek zawirowania mogą mieć negatywnie konsekwencje. Rynek słodyczy to branża bardzo wymagająca i bardzo konkurencyjna. Z związku z tym, aby firmy były konkurencyjne muszą cały czas inwestować i unowocześniać swoje zakłady, czyli muszą korzystać z kredytów.

- To jest oczywiście ogromne potencjalne zagrożenie, które spędza sen z oczu dyrektorom firm szczególnie średnich i mniejszych, bo one są najbardziej narażone na wszelkiego rodzaju perturbacje. Z drugiej strony osłabia się złotówka, co powinno być dobrym sygnałem dla eksporterów. Ale to też nie do końca jest dobre, ponieważ importujemy dużo surowców do produkcji np. ziarno kakaowe, orzechy. I jeśli złotówka się osłabia, import będzie dla nas droższy - podkreślił.

Marek Przeździak jest także sekretarzem generalnym Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych POLBISCO.

Podobał się artykuł? Podziel się!
Cukier Królewski w wersji eko POPRZEDNI ARTYKUŁ

Cukier Królewski w wersji eko

Włoska babka na święta NASTĘPNY ARTYKUŁ

Włoska babka na święta

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 611) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH