Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Właściwości naturalnych wód mineralnych i źródlanych nienormowane w obowiązujących aktach prawnych

  • www.wiesjutra.pl
  • Autor: Teresa Latour
  • Data: 20-04-2010, 14:42
Właściwości naturalnych wód mineralnych i źródlanych nienormowane w obowiązujących aktach prawnych

W dotychczasowych przepisach określających wymagania jakościowe dla wód naturalnych udostępnianych w opakowaniach jednostkowych [1, 2, 3, 4, 5], podaje się tylko limity stężeń dla składników mineralnych naturalnego pochodzenia uznanych za szkodliwe dla zdrowia oraz minimalne stężenia składników mających znaczenie fizjologiczne - korzystnych dla zdrowia.

Aktualny stan prawny

Brak natomiast jednoznacznie określonych kryteriów oceny takich cech jak:

  • właściwości organoleptyczne;
  • wskaźniki pierwotnej czystości wody;
  • aktywność promieniotwórcza i odczyn wody (pH);
  • ogólne stężenie składników rozpuszczonych.
Wielka różnorodność wód naturalnych, pod względem: genezy, ogólnej mineralizacji, rodzaju dominujących składników rozpuszczonych, stwarza utrudnienie w dokonywaniu jednoznacznej oceny tych nienormowanych parametrów oraz formułowaniu jej uzasadnienia.

Mimo że potrzebę ustalenia jednolitych kryteriów w tym zakresie wskazywano już niejednokrotnie w dyskusjach prowadzonych w trakcie prac nad kolejnymi uzupełnieniami obowiązujących dyrektyw europejskich, problem ten nie został dotąd rozwiązany.

Należy przy tym zaznaczyć, że w odniesieniu do: cech organoleptycznych, ogólnej mineralizacji, jak też pierwotnej czystości, niewłaściwe jest stosowanie zasad oceny podanych w przepisach dla wody do powszechnego użycia udostępnianej systemem wodociągów.

Ocena wszystkich właściwości naturalnych wód podziemnych, także dotąd nienormowanych - musi uwzględniać: podstawowy wymóg odnoszący się do pierwotnej czystości, uwarunkowania geologiczne, które kształtują skład mineralny wody i jej właściwości, możliwość indywidualnego doboru wody przez konsumenta, (zwłaszcza naturalnych wód mineralnych wysokozmineralizowanych) oraz zapewnienie pełnego bezpieczeństwa pod względem zdrowotnym.

Właściwości organoleptyczne

Właściwości te są pierwszymi rozpoznawalnymi i ocenianymi przez konsumenta cechami wody opakowanej, szczególnie jej smak i przezroczystość - klarowność. To one decydują niejednokrotnie o nabywaniu danej wody i jej powodzeniu na rynku, a jednocześnie są ważnymi atutami reklamowymi.

W ocenie cech organoleptycznych wody przeznaczonej do rozlewu analizuje się najpierw surowiec - wodę wydobywaną z ziemi, oceniając możliwość usunięcia niektórych nieakceptowanych cech wody przy zastosowaniu dopuszczalnych procedur (odgazowanie, napowietrzanie, filtracja). Jeśli nie są one niepożądane ze względów zdrowotnych i nie mają charakteru antropogenicznego, nie powodują na ogół negatywnej oceny wody surowej. Dotyczy to zapachu siarkowodoru lub mętności, spowodowanej cząstkami mineralnymi jak też wytrącaniem się składników nietrwałych, usuwalnych przez filtrację mechaniczną.

Zapach

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 346) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH