REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

102 firmy produkujące rogale świętokrzyskie otrzymały certyfikaty

  • Autor: PAP
  • Data: 04-11-2011, 15:17

102 firmy cukiernicze z terenu Wielkopolski, wypiekające rogale świętomarcińskie, otrzymały w czwartek zaświadczenia zezwalające im na używanie symbolu unijnego produktu regionalnego. W tym roku Poznań przeprowadził ogólnopolską akcję promocyjną rogali.

REKLAMA

Kapituła przyznająca certyfikaty odmówiła wydania zaświadczenia tylko jednej firmie.

Świętomarcińskie rogale - poznańskie smakołyki sprzedawane 11 listopada, od 2009 roku rozprowadzane są jako unijny produkt regionalny. Daje to nabywcom gwarancję, że rogale zostały wyprodukowane w Wielkopolsce zgodnie z określoną tylko dla nich recepturą.

Rogale są tradycyjnym przysmakiem na dzień imienin świętego Marcina, patrona głównej ulicy w mieście. Wypiekane są z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku, wanilii, mielonych daktyli, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej. Jedno ciastko waży między 260 a 300 gramów i ma około 260 kalorii. 11 listopada poznaniacy zjadają ponad 400 ton tych rogali.

Ponieważ nazwa "rogal świętomarciński" została zarejestrowana w unijnym rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, przywilej znakowania unijnym symbolem mają ci producenci, którzy poddali się kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją i otrzymali świadectwo jakości.

Jak co roku, Poznań dzieli się swoją wyjątkową tradycją, wysyłając rogale w Polskę. Wypieki otrzymają m.in.: prezydent RP, premier, marszałkowie Sejmu i Senatu, a także prezydenci polskich miast oraz redakcje krajowych dzienników i tygodników i ogólnopolskie stacje radiowe i telewizyjne.

W sam dzień św. Marcina rogale będą promowane na pokładach samolotów LOT-u wylatujących z polskich lotnisk - wśród pasażerów rozdanych zostanie ponad 14 tysięcy miniatur rogali świętomarcińskich.

Tradycja wypieków rogali świętomarcińskich w Poznaniu pochodzi z końca XIX wieku.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • regionalnesmaki 12-11-2011, 08:19:
Nie specjalny certyfikat, tylko Chronione Oznaczenie Geograficzne. Rogal jest produktem regionalnym, jednym z ok. 30, które zarejestrowano do tej pory.
Ja czekam na rejestrację Cebularza Lubelskiego.
  • mbur 11-11-2011, 23:55:
W tym roku po raz pierwszy spróbowałam rogala Świętomarcińskiego i muszę przyznać, że jestem zachwycona. Wypiek jest przepyszny! Ponadto na zdrowo-zakreceni.pl wyczytałam, iż żeby móc produkować te rogale, piekarnia musi posiadać specjalny certyfikat, a to z pewnością jest gwarancją jakości i dlatego od dziś jest to moja mała tradycja na 11 listopada.
  • Poznaniak 04-11-2011, 15:43:
Sz. Panie Redaktorze,
Rogale są świętomarcińskie, a nie świętokrzyskie.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 618) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH