Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

36% Polaków uważa, że aby grillować, nie trzeba znać się na gotowaniu

  • Autor: portalspozywczy.pl /pr
  • Data: 27-04-2017, 13:58
36% Polaków uważa, że aby grillować, nie trzeba znać się na gotowaniu
fot. shutterstock

Majówka to idealny pretekst do tego, by przenieść posiłki na świeże powietrze i rozpocząć sezon grillowy. W badaniu „Grillowe zwyczaje Polaków”, przeprowadzonym na zlecenie Coca-Cola Poland Services, aż 81% ankietowanych przyznało, że przynajmniej raz grillowało w ciągu roku.

Jak wynika z badania „Grillowe zwyczaje Polaków” przeprowadzonego na zlecenie marki Coca-Cola, zazwyczaj grillujemy z rodziną (81%), ale także ze znajomymi (70%). Najczęściej w ogrodzie lub na działce swojej lub bliskich (87%). Co ciekawe, zdecydowana większość Polaków (92%) organizuje grilla spontanicznie, bez żadnej specjalnej okazji, traktując go po prostu jako spotkanie z bliskimi. Dla większości ankietowanych grill jest formą relaksu (39%).

Smak grilla

Dobre jedzenie jest nieodzownym elementem udanego grilla. W tym wypadku Polacy zdecydowanie preferują dania mięsne. Na ruszt najczęściej wrzucamy kiełbasę, która jest ulubioną potrawą aż 45% Polaków (wzrost o 16% w stosunku do 2015 roku). Kolejne miejsce zajmuje karkówka (25%). Mniejszą popularnością cieszą się potrawy takie jak: szaszłyki (8%), skrzydełka z kurczaka (6%), kaszanka (5%), warzywa (4%), stek (2%) oraz ryba i owoce morza (2%).  Jeśli chodzi o napoje, ponad połowa Polaków uważa, że do grilla pasuje Coca-Cola. Podczas spotkań grillowych pije ją 51% badanych.

Na grillu każdy ma swoją rolę

Rozpalanie grilla to typowo męskie zadanie – panowie zajmują się tym w 90% przypadków. Panie nadrabiają za to przyrządzaniem potraw (54%), choć mężczyźni także przygotowują jedzenie stosunkowo często (46%). Jeśli zaś chodzi o zakupy, tu również każdy odpowiada za coś innego. Podczas gdy jedzenie kupują raczej kobiety (59%), za zakup napoi odpowiadają głównie mężczyźni (64%).

Jeśli zaś chodzi o zasady, wiodącą wydaje się być reguła – brak zasad. Na grillu pozwalamy sobie na spontaniczne, nieformalne zachowanie. Aż 70% Polaków przyznaje, że podczas grillowania można się czuć bardzo swobodnie. Co to oznacza w praktyce? 50% z nas szykuje jedzenie w trakcie grilla, 45% je palcami, gdy zabraknie sztućców, a 39% wybiera sportową odzież, która z kolei według 38% badanych może bezkarnie pachnieć dymem. 36% ankietowanych uważa, że aby grillować, nie trzeba się znać na gotowaniu, a po 29%, że oblizywanie palców nie jest faux pas, i że w grillowaniu nie przeszkadza nawet deszcz. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • czytelnik 27-04-2017, 14:54:
mięso grillowane jest mięsem przetworzonym szkodliwym jak azbest, Światowa Organizacja Zdrowia apeluje o ograniczenie spożycia mięsa

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 760) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH