Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Carrefour i szkoły wyższe walczą z otyłością

  • Autor: RW. portalspożywczy.pl
  • Data: 23-06-2015, 13:20
Carrefour i szkoły wyższe walczą z otyłością
fot. Flickr/Kyle May, na licencji CC BY-2.0

Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka, trwają warsztaty „ABC Zdrowego Żywienia”. Ten program edukacyjny realizuje Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i Carrefour Polska, które do współpracy zaprosiły ośrodki naukowe z całego kraju, w tym i wrocławski. Całość finansuje Fundacja Carrefour, która na realizację programu – w ramach kampanii „Z miłości do Zdrowia” – przeznaczyła ponad 135 tysięcy euro.

Koordynatorem projektu we Wrocławiu jest dr hab. inż. Monika Bronkowska, kierownik Katedry Żywienia Człowieka. – Pierwsze warsztaty organizujemy dla dzieci. W kolejnych, we wrześniu, będą uczestniczyć seniorzy. Bardzo zależało nam na tym, aby do projektu zaprosić jak najszerszy przekrój grup społecznych. Dlatego na przykład w przypadku szkół zrezygnowaliśmy świadomie ze szkół prywatnych, czy językowych, gdzie uczą się dzieci rodziców zamożniejszych– tłumaczy dr Bronkowska. 

Warsztaty odbywają się w pięciu blokach tematycznych. Pierwszy odpowiada na pytania, jak jeść zdrowo, smacznie i tanio. Drugi – jak to co jemy wpływa na nasz rozwój fizyczny, umysłowy i na nasze zdrowie. Trzeci blok przybliża sprawy związane z bezpieczeństwem żywności, jej przechowywaniem. Wyjaśnia też, jakie mikroorganizmy są obecne w tym, co jemy. W czasie zajęć w ramach czwartego bloku tematycznego uczestniczy poznają rolę zmysłów w wyborze produktów spożywczych (wszyscy wiemy, jak zapach świeżego chleba pobudza nasz apetyt i wpływa na decyzję o kupnie bochenka).
Joanna Kowalczuk i Wioletta Siewiera, nauczycielki ze szkoły Podstawowej w Kiełczowie przyjechały na inaugurację programu. Pierwsza uczy języka angielskiego i jest koordynatorem projektu Slow Food, druga jest nauczycielem wychowania fizycznego i zajmuje się w szkole promocją zdrowia. Obie bardzo chwalą „ABC Zdrowego Żywienia”.

– W naszej szkole od kilku lat zdrowe żywienie jest jednym z elementów całego procesu edukacyjno-wychowawczego. W Dzień Wiosny organizujemy warsztaty kulinarne, naszą tradycją jest śniadanie z nauczycielem. Czasami są to nawet pikniki – mówi Joanna Kowalczuk, podkreślając, że wiedza o żywieniu i znaczeniu jedzenia dla zdrowia człowieka jest elementem kształtowania postaw prozdrowotnych, a dzieci w Kiełczowie uczą się tego już od pierwszej klasy podstawówki.
Podczas inauguracji programu prorektor ds. nauki prof. Tadeusz Trziszka mówił nie tylko o kształceniu postaw społecznych, bo program rozpoczęty na Uniwersytecie jest jednym z elementów tego typu edukacji. Podkreślał też zaangażowanie UPWr w konsorcjum Food for Future, badania nad suplementami diety pochodzenia naturalnego, realizowanymi w ramach tzw. smart specialization.
Dziekan Wydziału, prof. Józefa Chrzanowska nie kryła, że coraz większe zainteresowanie wpływem żywienia na kondycje człowieka znajduje też odzwierciedlenie w systemie edukacyjnym uczelni.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 356) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH