REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Cytrusy mogą łagodzić negatywny wpływ kalorycznej diety na zdrowie

  • Autor: PAP
  • Data: 11-09-2016, 13:27
Cytrusy mogą łagodzić negatywny wpływ kalorycznej diety na zdrowie
Fot. shutterstock

Związki zawarte w cytrusach mogą minimalizować metaboliczne skutki tłustej i wysoce kalorycznej diety dla zdrowia - wynika z badań prowadzonych na gryzoniach. Informację na ten temat podaje serwis internetowy Medical Xpress.

REKLAMA

Tłusta, nadmiernie kaloryczna dieta sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej w organizmie, a to znacznie zwiększa ryzyko rozwoju otyłości.

Komórki tłuszczowe produkują różne związki nasilające procesy zapalne, a także nadmiar wolnych rodników - bardzo aktywnych cząsteczek, które łatwo wchodzą w reakcję ze składnikami komórek, w tym tłuszczami błony lipidowej, i uszkadzają je. Normalnie nasz organizm radzi sobie z wolnymi rodnikami przy pomocy naturalnie występujących w komórkach przeciwutleniaczy, które neutralizują te cząsteczki. Pomocne w tym mogą być również przeciwutleniacze obecne w pożywieniu. Jednak, gdy wolnych rodników powstaje zbyt dużo - jak w przypadku otyłości - to nie wystarcza i dochodzi do tzw. stresu oksydacyjnego.

Badania wskazują, że m.in. na tej drodze otyłość może przyczyniać się do rozwoju chorób układu krążenia, stłuszczenia wątroby oraz cukrzycy typu 2.

Naukowcy z Universidade Estadual Paulista (UNESP) w Sao Paulo w Brazylii sprawdzali, czy stres oksydacyjny powstający w organizmie z powodu tłustej diety i nadmiaru tkanki tłuszczowej można złagodzić dzięki przeciwutleniaczom występującym w dużych ilościach w owocach cytrusowych - pomarańczach, cytrynach i limonkach.

W tym celu przeprowadzili eksperymenty na 50 myszach, z których część była przez miesiąc hodowana na standardowej diecie, a część na diecie o wysokiej zawartości tłuszczu, mającej naśladować współczesną dietę krajów Zachodu, w której dominuje jedzenie typu fast food. Wiadomo, że ten typu diety sprzyja otyłości i zaburzeniom metabolicznym, takim jak wzrost poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, co prowadzi do miażdżycy tętnic, a także cukrzycy typu 2. Część zwierząt będąca na diecie tłustej otrzymywała też jeden z flawonoidów cytrusowych - hesperydynę, eriocytrynę lub eriodiktiol.

Okazało się, że w porównaniu z myszami na diecie standardowej u gryzoni jedzących tłusto rosło - o 80 proc. we krwi i o 57 proc. w wątrobie - stężenie związków, będących produktem uszkodzenia komórek i utleniania lipidów komórkowych przez wolne rodniki. Poziom tych związków oceniano na podstawie ich reakcji z kwasem tiobarbiturowym, z którym tworzą barwny kompleks (w skrócie TBARS).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 958) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH