Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Eksperci: 30 proc. przypadków cukrzycy nie jest zdiagnozowanych

  • Autor: PAP
  • Data: 27-09-2011, 16:05

Na świecie blisko 346 milionów osób choruje na cukrzycę. 40-50 proc. przypadków tej choroby pozostaje jednak nierozpoznanych, w Polsce jest to 30 proc. - mówili eksperci podczas konferencji "Diabetologia 2011", która we wtorek odbyła się w Warszawie.

"W 2010 roku w Europie na cukrzycę typu 2. chorowało 55,4 mln osób. Szacunki pokazują, że w 2030 roku będzie to już 67 milionów" - przypomniała we wtorek dr Anita Gębska-Kuczerowska z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH.

Prof. Waldemar Karnafel z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wyjaśniał, że na Mazowszu - które liczy około 5 milionów mieszkańców - szacunkowa liczba osób chorych na cukrzycę w 2008 roku wyniosła 331 tysięcy, a w 2010 roku były to już 364 tysiące.

"Blisko siedem procent populacji jest chorych na cukrzycę. Jeśli dodamy do tego osoby, które mają problemy z gospodarką węglowodanową to mamy ponad milion osób na Mazowszu dotkniętych cukrzycą" - powiedział prof. Karnafel.

Jak poinformowali specjaliści blisko 30 proc. osób chorych na cukrzycę nie ma rozpoznanej choroby. Tymczasem cukrzyca niewykryta zwiększa ryzyko zgonu nawet trzykrotnie. Zdaniem prof. Karnafela, aby nie znaleźć się wśród 30 proc. osób, które nie wiedzą, że mają cukrzycę należy przede wszystkim robić badania.

"Najbardziej zagrożonymi zachorowaniem są osoby z czynnikami ryzyka takimi jak: otyłość, choroba wieńcowa, nadciśnienie, zaburzenia lipidowe, a także kobiety, które przeszły cukrzycę ciążową lub urodziły dziecko powyżej czterech kilogramów" - powiedział PAP prof. Karnafel.

Jak możemy uniknąć cukrzycy? "Przede wszystkim powinniśmy zdrowo żyć, nie stresować się za bardzo i dużo spacerować. Ruch jest lekiem, którego nie zastąpią wszystkie inne leki. Powinniśmy poruszać się przynajmniej 30 minut dziennie" - wyliczył prof. Karnafel.

Jak wyjaśnił, należy też odżywiać się regularnie i zdrowo. "Nie za dużo tłuszczu, słodkiego a dużo warzyw. Z owocami byłbym ostrożny, bo to jest cukier. Nie powinniśmy popijać żadnych płynów słodkich - to jest 10 proc. przyczyn otyłości. Otyłość jest epidemią za którą podąża cukrzyca typu 2" - powiedział.

Jak wyjaśniła dr hab. Katarzyna Cypryk z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, nie każda otyłość jest tak samo groźna, pod względem towarzyszących jej chorób. Jednak zawsze jest ona następstwem dodatniego bilansu energetycznego. "Nie każdy z nas ma taką samą zdolność przyswajania pokarmu, taką samą przemianę materii i nie jest tak samo aktywny" - powiedziała dr hab. Cypryk.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 865) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH