Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: 18 mln Polaków ma podwyższony cholesterol. Nie powinni przesadzać ze spożywaniem jaj

  • Autor: PAP
  • Data: 06-04-2012, 11:02

Nic się nie stanie, gdy w święta zjemy nieco więcej jajek niż zwykle, ale na co dzień z jajkami lepiej nie przesadzać - powiedziała PAP prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska.

Ostatnio było wiele publikacji sugerujących, że nie trzeba ograniczać się do 4 lub 5 jajek tygodniowo, że można spożywać ich znacznie więcej. "Nie jest to jednak prawda" - powiedziała w rozmowie z dziennikarzem PAP prof. Kozłowska-Wojciechowska z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Przyznaje, że jajka zwierają duże ilości cennych składników, takich jak korzystnie działająca na mózg cholina, kwasy omega-3, różne witaminy, na przykład E, A i B6. Jest też cynk, wapń i fosfor. Ale w żółtku są także znaczne ilości cholesterolu.

"Owszem, możemy spożywać więcej jajek, ale wtedy, gdy nie jemy zbyt dużo innych produktów zawierających cholesterol. Liczy się bowiem to ile jest go w całodziennej diecie, a nie tylko w poszczególnych produktach" - podkreśla profesor.

Jako przykład podaje dietę lakto-owo, która dopuszcza spożywanie jajek, ale stosujący ją ludzie nie jędzą mięsa, dzięki czemu ogólne spożycie przez nich cholesterolu nie musi być zbyt duże.

"Kłopot polega na tym, wiele osób nie wie jaka jest zawartość cholesterolu w produktach. Miałam pacjentkę, która nie jadła mięsa i sądziło, że odżywia się zdrowo, ale spożywała dużo owoców morza, które też są znacznym źródłem cholesterolu" - mówi prof. Kozłowska-Wojciechowska.

Podobnie jest z jajkami: spożywamy nie tylko te najbardziej widoczne, które smażymy, gotujemy lub dodajemy potraw. Duże ich ilości są też w ciastkach i różnych wyrobach, o czym zwykle zapominamy. "Dlatego jeśli nawet pilnujemy się, żeby nie zjeść więcej niż 4 jajka tygodniowo, to faktycznie spożywamy ich więcej" - dodaje.

"Podczas świąt spożywamy więcej jajek, bo taka jest tradycja, ale pamiętajmy, że są one też w ciastach, potrawach i sałatkach, czego już nie liczymy" - podkreśla.

Z najnowszych badań NATPOL 2011 wynika, że aż 18 mln Polaków ma podwyższony cholesterol. "Wprawdzie cholesterol pokarmowy nie jest najważniejszy, ale on także przyczynia się do jego podwyższenia we krwi" - dodaje prof. Kozłowska-Wojciechowska.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Ida 13-04-2012, 18:13:
Bzdura! Od wielu lat zamiast mięsa jemy z rodziną dużo jaj . Wszyscy mamy poziom cholesterolu do 200 , z czego dobry stanowi 65% . Co dwa miesiące kupuję 150-180 jaj. Zjadamy w różnych potrawach w trzy osoby. Teraz tylko ze względu na cenę ograniczamy . Musimy wyjść finansowo na swoje.
  • nedpolams@op,pl 06-04-2012, 22:01:
Coś mi się wydaje , że tego artykułu nie zamawiali chodowcy niosek. Natomiast kury mogły ewentualnie interweniować u autorytetów jak się dowiedziały z Wikipedi , że produkują substancje szkodliwe dla zdrowia nadrzędnych. Natomiast handlowcy przeskoczyli wszystkie teorie i sprzedają jajeczka po 1 złoty. Tak ,że Pani Profesor może być spokojna o ilośc zjedzonych jaj.
Przepraszam za prywatne pytanie ,Pani Profesor czy jajeczka święcone też mają szkodliwy cholesterol.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH