Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Europosłowie chcą ograniczyć marnowanie jedzenia w UE

  • Autor: PAP
  • Data: 11-04-2017, 18:35

Rokrocznie mieszkańcy UE marnują 88 mln ton jedzenia. Eurodeputowani z komisji środowiska PE chcą, by do 2030 r. ta liczba zmniejszyła się o połowę. We wtorek zaapelowali do KE i państw członkowskich o rozwiązania, które mają doprowadzić do tego celu.

"W krajach rozwiniętych żywność marnowana jest głównie na samym końcu łańcucha dostaw, w dystrybucji i konsumpcji. Wszyscy są odpowiedzialni za rozwiązanie tego problemu" - powiedziała we wtorek socjaldemokratyczna eurodeputowana z Chorwacji Biljana Borzan, która jest autorką sprawozdania w tej sprawie. Jak dodała, mieszkańcy UE nie zdają sobie sprawy z tego problemu, dlatego kraje UE powinny postawić na edukację oraz rozwiązanie kwestii etykietowania. "Większość konsumentów nie dostrzega różnicy na etykietach w przypadku określeń +najlepiej spożyć przed końcem+ oraz +należy spożyć do+" - powiedziała.

Jak dodała, UE powinna również zająć się zmianami w istniejącym prawodawstwie, które obecnie utrudnia darowizny żywności. "Musimy zaktualizować nasz wspólny system VAT, aby umożliwić zwolnienia podatkowe. Status +dobrego Samarytanina+ w prawodawstwie mógłby zwiększyć spożycie żywności i ograniczyć jej marnotrawienie bez uszczerbku dla obecnych standardów bezpieczeństwa żywności" - dodała.

Zdaniem europosłów Komisja Europejska będzie musiała ocenić potencjalne korzyści, jakie mogą płynąć z usunięcia z etykiet produktów żywnościowych określonych dat spożycia, bez uszczerbku dla zdrowia mieszkańców i środowiska.

Po drugie - zdaniem europosłów - Komisja powinna zaproponować zmianę dyrektywy VAT, tak aby wyraźnie przyznawać zwolnienia podatkowe od darowizn żywności. Europejski Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD) powinien mieć w opinii deputowanych możliwość finansowania kosztów gromadzenia, transportu, przechowywania i dystrybucji darowizn żywności.

Europosłowie wezwali kraje UE do ograniczenia marnowania żywności o 30 proc. do 2025 roku oraz o 50 proc. do 2030 roku.

Komisja środowiska PE przegłosowała raport w tej sprawie. Sprawozdanie przyjęto jednomyślnie. Będzie głosowane przez Parlament Europejski w maju podczas sesji plenarnej w Strasburgu.

Według unijnych szacunków rokrocznie w UE marnowanych jest 88 mln ton żywności, czyli 173 kg na osobę. Wyprodukowanie takiej ilości żywności i usunięcie odpadów oznacza 170 milionów ton emisji CO2 i zużycie 261 milionów ton zasobów. Najwięcej żywności marnują Holendrzy (541 kg rocznie na osobę) i Belgowie (345 kg), a najmniej Słoweńcy (72 kg) oraz Maltańczycy i Rumuni (76 kg).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 462) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH