REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Federacja Polskich Banków Żywności: Niemal co trzeci Polak wyrzuca jedzenie

  • Autor: PAP
  • Data: 06-10-2016, 19:51
Federacja Polskich Banków Żywności: Niemal co trzeci Polak wyrzuca jedzenie
Fot. shutterstock

Niemal co trzeci Polak przyznaje się, że zdarza mu się wyrzucać jedzenie. Główne powody to przegapienie daty przydatności do spożycia lub zbyt duże zakupy - wynika z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności.

REKLAMA

Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu, są wędliny, pieczywo i warzywa. Według autorów raportu przyczyną nie jest zła wola Polaków, ale brak świadomości dotyczącej niemarnowania żywności.

"Wyrzucanie jedzenia to bardzo ważny problem pojawiający się na co dzień w każdym polskim domu. Chcemy uświadomić i edukować Polaków, jak w prosty sposób ograniczyć wyrzucanie wędlin, warzyw, owoców czy resztek z obiadu - podkreśla Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Według raportu badani Polacy wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: wędliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.), owoce (27 proc.), jogurty (23 proc.), ziemniaki (20 proc.), mięso (17 proc.), mleko (17 proc.), ser (12 proc.), ryby (8 proc.), dania gotowe (8 proc.) oraz jaja (4 proc.).

Z kolei wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są: przegapienie terminu przydatności do spożycia - 38 proc., zbyt duże zakupy - 15 proc., zbyt duże porcje posiłków - 13 proc., niewłaściwe przechowywanie żywności - 11 proc., zakup złego jakościowo produktu - 9 proc., to, że produkt lub danie okazuje się niesmaczne - 6 proc., brak pomysłów na wykorzystywania resztek - 3 proc., robienie zakupów bez listy - 2 proc.

Raport przywołuje tegoroczne badanie CBOS "Deklaracje Polaków dotyczące marnowania żywności" wskazujące, że wyrzucanie żywności zdarza się częściej osobom bardziej zamożnym oraz zajmującym wysokie stanowiska, a w znacznie mniejszym stopniu dotyczy osób starszych i o niższym poziomie dochodów. Ponadto Polacy deklarują, że wyrzucają mniej jedzenia niż w 2005 roku, co zdaniem autorów raportu może świadczyć o skuteczności kampanii społecznych.

Federacja przypomina, że 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności, podczas którego warto uświadomić sobie, jak dużo jedzenia wyrzucamy każdego dnia i jak można to ograniczyć. Z tej okazji Banki Żywności zorganizują szereg happeningów i warsztatów kulinarnych; wydarzenia są organizowane przede wszystkim z myślą o dzieciach i młodzieży, aby zmieniać ich nawyki i zachęcać do ograniczania marnowania żywności i prawidłowego odżywiania. 

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH