Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

GIS apeluje o zachowanie higieny i bezpieczeństwa żywności

  • Autor: PAP
  • Data: 01-06-2011, 16:55

Częste mycie rąk, przechowywanie i przyrządzanie żywności w odpowiednich warunkach i przestrzeganie higieny osobistej - zaleca Główny Inspektorat Sanitarny. Zbliża się lato i GIS przypomina o podstawowych zasadach, by zminimalizować ryzyko zatruć pokarmowych.

GIS przypomina, że wysokie temperatury sprzyjają zakażeniom bakteryjnym. Liczba zatruć pokarmowych w takich warunkach wzrasta.

Służby sanitarne, powołując się na wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), zalecają częste mycie rąk przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania oraz po wyjściu z toalety. Trzeba myć i odkażać wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania jedzenia oraz chronić kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.

Niektóre bakterie, znajdujące się w płynach, wodzie, na ciele zwierząt i ludzi, mogą stać się przyczyną choroby. Są one przenoszone na rękach, ubraniach i sprzęcie, np. deskach do krojenia. Nawet niewielki kontakt z nimi może spowodować przeniesienie ich na żywność i doprowadzić do wystąpienia zakażeń pokarmowych.

Służby sanitarne przypominają także, by oddzielać surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności. Do przygotowywania surowej żywności należy używać oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia. Jedzenie powinno być magazynowane w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną.

Należy gotować dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza. Żywność taką jak np. zupy trzeba doprowadzać do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70 st. C. Co do mięsa i drobiu należy mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste - nie różowe. Odgrzewaną żywność przed spożyciem również trzeba podgrzać do temperatury powyżej 70 st. C.

Właściwa obróbka termiczna żywności prowadzi do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów. Żywność powinna być podgrzana do temperatury 70 st. C. Szczególną uwagę trzeba zwracać na mięso mielone, duże partie mięsa i cały drób.

Ugotowanej żywności nie można pozostawiać w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny. Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty trzeba przechowywać w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5 st. C). Wysoką temperaturę (ponad 60 st. C) gotowanych potraw należy utrzymywać tuż przed podaniem. Żywność nie powinna być zbyt długo przechowywana, nawet jeśli jest w lodówce. Zamrożonego jedzenia nie wolno rozmrażać w temperaturze pokojowej (trzeba zanurzyć produkt w ciepłej wodzie lub użyć urządzeń grzejnych).

Mikroorganizmy mogą namnażać się bardzo szybko, jeśli żywność przetrzymywana jest w temperaturze pokojowej. Podczas przechowywania żywności w temperaturze poniżej 5 st. C lub powyżej 60 st. C wzrost większości mikroorganizmów jest wolniejszy lub nawet powstrzymany.

Trzeba używać wyłącznie bezpiecznej wody, dokładnie myć owoce i warzywa, szczególnie jeśli zamierzamy jeść je na surowo. Owoce i warzywa powinny być namoczone, a następnie każda ich część dokładnie i wielokrotnie umyta. Ponadto, biorąc pod uwagę możliwość przeniesienia się zakażenia z człowieka na człowieka drogą pokarmową, zwłaszcza między osobami mającymi ze sobą bliski kontakt, istotne jest również zachowanie zasad higieny osobistej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 111) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.