Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

GIS radzi, jak unikać zatrucia pokarmowego podczas upałów

Sezon letni sprzyja spędzaniu dużej ilości czasu na świeżym powietrzu. Przygotowując się do wyjścia na plażę, wycieczkę rowerową, czy dłuższą wędrówkę po lesie lub górach, należy zabrać ze sobą suchy prowiant oraz napój, aby nie tracić energii. Przy przygotowywaniu przekąsek na drogę należy wziąć pod uwagę, że część żywności łatwo ulega zepsuciu - radzi Główny Inspektorat Sanitarny.

GIS radzi, jak unikać zatrucia pokarmowego podczas upałów
Fot. shutterstock

- Jest to żywność nietrwała mikrobiologicznie, do której możemy zaliczyć np. lody, ciasta, sałatki, kanapki z mięsem, serem, rybami, wyroby mięsne, mleko i produkty mleczne. Taka żywność powinna być przechowywana w warunkach chłodniczych. Należy więc zaopatrzyć się w lodówkę turystyczną z chłodzącymi wkładami lub wybierać produkty „suche”, które nie zepsują się podczas długiego przebywania na słońcu czy w wysokiej temperaturze - radzi Główny Inspektorat Sanitarny.

Zawsze warto sprawdzić etykietę produktu, na której znajdują się informacje o warunkach przechowywania oraz data przydatności do spożycia. Zatem na dłuższe wycieczki, czy plażę najbezpieczniej zabierać produkty „suche”, dobrze umyte owoce i  warzywa oraz koniecznie napoje - informuje GIS.

Warto z rozwagą i ostrożnością spożywać podczas upałów takie produkty jak lody, ciastka z kremem, które mogą być niewystarczająco schłodzone (źle przechowywane), również groźne dla zdrowia mogą być produkty rozmrożone i ponownie zamrożone jak np. warzywa, ryby, mięso oraz produkty surowe (np. tatar, surowe jajka). Podczas upałów przy niewłaściwym przechowywaniu szybko psują się również produkty nie poddane obróbce termicznej. Należy zachować ostrożność i reagować na wszelkie zmiany smaku, konsystencji i zapachy odbiegające od normy danego produktu - podaje GIS.

Ponadto, szczególnie w okresie letnim, jako konsumenci powinniśmy zwracać uwagę na warunki przechowywania żywności w sklepach czy lokalach gastronomicznych. Szczególnie tyczy się to żywności nietrwałej mikrobiologicznie (tj. kanapki, sałatki, ciastka z kremem, wyroby mięsne i mleczne, lody, smoothies, świeżo przygotowane soki czy shake itp.), która powinna być przechowywana w urządzeniach chłodniczych. Jeśli przechowywanie żywności wywoła w Tobie wątpliwości – dla własnego i innych bezpieczeństwa nie wahaj się zgłosić nieprawidłowości do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej!

więcej informacji:

GIS RSS ALERT    /    bezpieczeństwo żywności RSS ALERT    /    żywność RSS ALERT    /    Główny Inspektorat Sanitarny RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.92.193.89
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.